Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГРНЧАРСКИ ТОЧАК ПОРОДИЦЕ НЕШИЋ: Занат који се преноси са колено на колено

03.11.2020. 13:39
Пише:
Србија Данас/РТС
Grnčarstvo
Грнчарство / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

У породичну кућу, прву диплому донео је деда Бора пре шест деценија

Некада су се у шабачком крају грнчарством бавиле четири породице. Данас само Нешићи чувају традицију и љубав према занату који преносе с колена на колено.

Окамењени сватови заробљени у времену: Магична јесен у Ђавољој Вароши

Окамењени сватови заробљени у времену: Магична јесен у Ђавољој Вароши

У ТУРИСТИЧКОМ СЕКТОРУ СКОРО 700 ОСОБА ИЗГУБИЛО ПОСАО: Спремају се нови пакети помоћи, од нове године 100.000 ваучера

У ТУРИСТИЧКОМ СЕКТОРУ СКОРО 700 ОСОБА ИЗГУБИЛО ПОСАО: Спремају се нови пакети помоћи, од нове године 100.000 ваучера

СРБИЈА ПРВА У ЕВРОПИ! Председник о расту привреде: Имаћемо најмањи пад, у најгорем случају бићемо на другом месту

СРБИЈА ПРВА У ЕВРОПИ! Председник о расту привреде: Имаћемо најмањи пад, у најгорем случају бићемо на другом месту

Уз грнчарски точак Бора Нешић и ради и одмара се. Од деде је наследио име и љубав према занату. Са глином се дружи од дванаесте године.

- То је више кроз игру прерасло у љубав, а касније и у озбиљан посао. Пре него што дође до грнчарског точка, прва фаза је цеђење, друга млевење и трећа је мешање глине. У зависности од потребе или мог расположења правимо разне ствари, од ђувеча до лонаца, сачева. Драго ми је што ћу сачувати традицију своје породице и целог грнчарског заната пошто он генерално изумире - наводи Бора Нешић.

У породичну кућу, прву диплому донео је деда Бора пре шест деценија. Традицију је наставио син Зоран, а затим и унук који је завршио Школу примењених уметности.

- То што имаш у рукама и у глави то ти нико не може да узме, то је твоја срећа, то је твоје богатство. Занат је златан, ко уме да га цени, поштује и да ради - наглашава Нешић.

Grnčarstvo
Грнчарство / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Од прве фазе до глазуре и сушења некада је потребно да прође месец дана. Најтежи део процеса је припрема глине.

- Глина се прво меље на једној машини три пута, затим на следећој четврти пут и добијамо саламу. Та салама се меси и обликује се глина на грнчарском точку. У зависности од тога шта се прави, меси се већа или мања количина. Сам процес изискује количину од тоне до тоне и 200 килограма. Та количина се потроши за око месец дана - објашњава Бора.

Предмети од глине пеку са на температури од 900 до 1.080 степени и због тога је, кажу Нешићи, храна у њима много укуснија јер дуже задржавају топлоту. У породици свако има своје задужење, а жеља свих је да традицију настави и најмлађи члан, осмомесечни Павле.