Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГУЖВЕ СУ ОГРОМНЕ, ЧЕКА СЕ У РЕДУ ОД ПОНОЋИ: Ако вам је истекао пасош наоружајте се стрпљењем, редови су нестварни

15.07.2021. 07:23
Пише:
Србија Данас/Блиц
pasoš
пасош / Извор: СД/илустрација

Месецима уназад огромни су редови за издавање докумената, највише због пасоша који су већини грађана Србије истекли прошле године.

Уколико одете у МУП без заказивања, можда и нећете стићи на ред, а није лако ни заказати. Највеће су гужве у Београду, где готово ништа нема слободно до средине августа, а најмање су у Суботици.

Након више од годину дана, дошло је на ред и оно о чему смо током свих могућих таласа и удара емидемије корона вируса могли само да сањамо - путовања. Али нови проблем - многима су пасошу истекли, а доћи тренутно до нових изледа као немогућа мисија, додуше не у свим градовима. И не само за пасоше, огрмоне гужве су и за остала документа, а непрегледени редови испред станица МУП-а у неким градовима формирају се или у раним јутарњим сатима, пре зоре, или чак и дан пре!

ЛЕПЕ ВЕСТИ: У четвртак исплата посебне новчане накнаде

ЛЕПЕ ВЕСТИ: У четвртак исплата посебне новчане накнаде

ПОРОДИЦА НА ОВАЈ НАЧИН МОЖЕ ДРАСТИЧНО ДА СМАЊИ МЕСЕЧНИ ТРОШАК: Рачуни за струју биће доста мањи ако се одлучите на овај корак!

ПОРОДИЦА НА ОВАЈ НАЧИН МОЖЕ ДРАСТИЧНО ДА СМАЊИ МЕСЕЧНИ ТРОШАК: Рачуни за струју биће доста мањи ако се одлучите на овај корак!

Наши туристи често праве једну ГРЕШКУ у колима приликом путовања, а ни не знају да због тога прети ОДУЗИМАЊЕ ДОЗВОЛЕ

Наши туристи често праве једну ГРЕШКУ у колима приликом путовања, а ни не знају да због тога прети ОДУЗИМАЊЕ ДОЗВОЛЕ

Разлог више за то је чињеница да је рок за замену старих за биометријске пасоше био 31. децембар 2009. године, те како нам је прошла година пропала због короне, а највећи број грађана Србије одлазак у иностранство везује само за летовање - сада су сви похрилили да их изведе, пред ово летовање. Епилог - слобдоних термина готово да нема, а тамо где заказивање није потребно, потребно је огромно стрпљење.

Ево пресека ситуације у неколико градова Србије.

Београд

На "еУправи" могуће је заказати термин у десет београдских општина: Вождовац, Чукарица, Стари град, Савски венац, Раковица, Палилула, Нови Београд, који има и посебну опцију са шалтер који ради искључиво недељом, затим Земун, Звездара, Врачар.

Какво је стање за сваку ову општину и готово поред сваког термина у наредних месец дана пише - ЗАКАЗАНО! Тек по неки термин има средином августа, али то је тако било јуче у подне. Иначе, термини се отворени за месец дана, дакле не можете сада да закажете за рецимо 30. август.

На Новом Београду радним данима нема слободних термина, али постоје и недељни термини, када ради чак седам шалтера, а први слободан термин је 15. августа.

На Савском венцу, Вождовцу, Чукарици, Раковици и Земуну се тек понеки слободан термн може наћи последњег дана који је тренутно отворен за заказивање, а то је 13. август.

На Старом граду и Палилули може се наћи термини од 12. августа, а на Звездари и Врачару од 11. августа.

Иначе, дозвољени термини за заказивање нису исти као што је радно време полицијске станице, односно свака полицијска станица се самостално определила за термине у којима дозвољава електронско заказивање.

Без заказивања, али зато стрпљење...

У осталим општинама, не постоји могућност заказивања преко е-управе. То је седам полицијских станица: Барајево, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Обреновац, Сопот и Сурчин.

Због тога се можда и највеће гужве бележе испред полицијских станица у овим општинама где се у редовима чека још од четири сата ујутру. Станице полиције у овим општинама раде и суботом, до 7.30 до 15.30 часова, тако да знате да и тог дана можете дођи.

Чак и ако сте термин заказали онлајн, једно чекавање вам не гине - оно приликом преузимања готових докумената.

Како до личних докумената уз што мање стреса и чекања, прочитаје на овом линку.

У Шапцу ред заузимају у поноћ

Да су огромне гужве за документа, сведочи и фотографија и коментар објављен на Фесјбук страници "Шабачке вести". Наиме, грађани ту пола сата пре поноћи долазе и стају у ред где чекају јутро, односо почетак смене у 7 сати да при предали за лична документа.

- Људи спавају на степеницама испред опстине, узимају столице из околних кафића да би провели ноћ ту само да би заказали за документа. А онда следеци пут опет, без обзира да ли је заказано или не опет мораш да дођеђ у поноћ да би стигао у заказаном термину а ако закасниђ опет морас да заказеш и тако у круг - наводи се у објави.

Редови и у Ужицу

Пред полицијском станицом Ужице данас као и prethdonih недеља велика је гужва. Са леве стране степеништа испред улазних врата чекали су Ужичани придошли да региструју возила, а са леве они који су дошли да подигну личне карте.

- Чекам од јутрос у осам сати и била сам десета у реду. Неки, рекоше, стоје овде још од 6:30. Тек око 11 човек који је први стајао у реду је ушао унутра. У питању је био старији господин који видно тешко подноси врућину. Људи испред мене су неколико пута одлазили у тоалет и да пију воде у кафани преко пута. Ако се настави овим темпом биће добро ако стигнем на ред до вечерас и краја радног времена, - прича млађа Ужичанка.

За пасош испред Полицијске станице Ужице није чекао нико, али је са овим документом у руци изашао човек. Сав презнојен.

- Крајем јуна сам путем е-управе заказао термин за пријаву за пасош. Тај термин је био почетком јула, када ми је речено да дођем за седам до десет дана. Опет сам покушао да закажем преко е-управе али ме је интернет страница обавестила да сам све термине за наредни период искористио. Нисам имао друго него да дођем и чекам у реду. Више од сат и по сам седео у чекаоници док нисам дошао на ред - прича овај Ужичанин.

За пријаву за пасош у Полицијској станици Ужице раде два шалтера, а према подацима из табеле е-управе за подизање путне наредних дана свакодневно има термина – али највише два – три по 15 минута. Према садашњем стању више термина нуди се од средине следеће седмице.

У Нишу преко е-управи први термин тек 11. августа

Током поднева испред испоставе ПУ Ниш, где се издају и предају захтеви за документа пупут пасоша и личне карте, није било редова. Незванично у ПУ Ниш сазнајемо да је од подношења захтева до издавања потребно сачекати до седам дана, а документи се могу издати и за 48 часова уколико је хитан посупак у питану.

Што се заказивања путем е-Управе тиче, грађани масовно користе овај вид пријаве, па је што се Ниша тиче, како се незванично сазнаје први слободан термин тек 11. август.

Такође, ПУ Ниш продужила је радно време за подношење захтева од 7.30 до 22 часова у испостави МЗ Филип Кљајић и у Пантелеју, а у Алексинцу и Мериошини до 20 часова.

Краљево: На ред ако неко откаже

У Полицијској управи у Краљеву чекања за издавање документа трају и по неколико сати. Поједини су у ситуацији да морају цео дан да издвоје, како би дошли до пасоша или личне карте.

Највеће гужве су у преподневних смени, а како се сазнаје, проблем је настао јер се мешају они који су се пријавили преко еуправе и они који долазе без заказивања.

- Заказано ми је било за 8.25 сати, а пријавио сам се преко еуправе. Требало је да ћеркици извадимо пасош. Супруга и ја смо дошли, и пробијали се кроз гужву са дететом на раменима. Завршили смо за десетак минута. Али, велико негодовање сам чуо у ходнику. Јер су многи помислили да улазим зато што имам некакву везу - каже Милош из Краљева.

Иначе, како се сазнаје, они који долазе без претходног заказивања, практично морају да чекају да неко откаже или се оспособи шалтер за њих.

У Суботици нема гужве

У Полицијској управи Суботица, на шалтерима за подношење захтева за издавање пасоша нема гужви. Како незванично сазнајемо, а потврђују и фотографије из ходника пред шалтерима, добром организацијом избегнуте су велике гужве какве су у другим деловима Србије.

Запослени у ПУ Суботица ажурним радом успевају да све захтеве решавају у оквиру радног времена, али и њихови суграђани су на време кренули да решавају израду нових путних исправа.

Када је претходних дана било више захтева Суботичанима су јавно упућени апели да би најбоље било да предају захтева за пасош ураде путем е-управе. Савет је очигледно уродио плодом.

У Новом Саду више нема гужви

Након вишемесечних гужви за издавање пасоша и личних карти у Новом Саду је отворена још једна сала за издавање докумената тако да је значајно смањено време чекања и не стварају се више редови испред полицијских станица.

- У настојању да услед повећаног интересовања грађана за издавање личних докумената изађе у сусрет њиховим потребама, Полицијска управа Нови Сад отворила је додатне шалтере у сарадњи са Градом Новим Садом који је обезбедио простор и опрему за нову шалтер салу у Сремској улици број 1. Све сале за издавање личних докумената раде од седам часова ујутру до девет увече, сем недељом када су отворене до 15.30, повећана је брзина и ефикасност издавања те су и гужве смањене – кажу у ПУ Нови Сад.

Заказивање термина за израду личних карата и пасоша у овој шалтер сали је искључиво преко портала Е-управа (euprava.gov.rs) а за оне који из било ког разлога не могу да закажу свој термин електронским путем омогућено је да се дан раније у поподневним или вечерњим часовима обрате дежурном полицајцу у полицијској станици у Булевару краља Петра првог и да уз његову помоћ закажу свој термин за израду докумената.