Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОЛИКО ЋЕ СРБИЈА ПЛАЋАТИ РУСКИ ГАС У БУДУЋНОСТИ? Неколико опција на столу, а овај датум је КЉУЧАН

18.05.2022. 14:06
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vučić i Putin
Вучић и Путин / Извор: Фото: Србија Данас/Илустрација

Да ли се сви ти услови остали на столу у преговорима са Русима за сада је неизвесно.

Ако је судити по громогласној тишини, присутној око преговора Србијагаса и Гаспрома, који трају већ неколико дана, чини се да још увек нису дефинисани услови новог уговора који ће се примењивати након 31. маја, када престаје важност ценовника за Србију од 270 долара за 1.000 кубика овог енергента.

100 ЕВРА ОД ДРЖАВЕ ДОБИЈАЈУ И ОНИ КОЈИ ИМАЈУ 30 ГОДИНА? Министарство финансија потврдило, ОВО је једини услов

100 ЕВРА ОД ДРЖАВЕ ДОБИЈАЈУ И ОНИ КОЈИ ИМАЈУ 30 ГОДИНА? Министарство финансија потврдило, ОВО је једини услов

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ: Цене нафте пре подне склизнуле - поподне поново порасле

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ: Цене нафте пре подне склизнуле - поподне поново порасле

ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ СВЕТСКИХ СТРУЧЊАКА: Ево колико би на зиму могао да кошта КУБИК гаса

ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ СВЕТСКИХ СТРУЧЊАКА: Ево колико би на зиму могао да кошта КУБИК гаса

Постоје индиције да они нису нимало лаки јер су оптерећени и актуелном политичком ситуацијом али и берзанском ценом која се креће око 1.000 долара.

Због таквих околности неке начелно дефинисане услове од стране представника две компаније, међу којима је и формула за обрачун будуће испоруке али и временско трајање уговора, могли би да се утврде на вишем нивоу односно у разговорима представника две државе.

То неће бити новина јер је и продужење уговора и цена од 270 долара за 1.000 кубика, која истиче 31. маја, договорена између два председника, Вучића и Путина, па не би било изненађење да њих двојица и овај гордијев чвор пресеку.

На такав сценарио упућује и њихов телефонски разговор након поновног избора Вучића на функцију, у коме је, бар према званичном саопштењу, констатовано "да је неопходно у најкраћем временском периоду покренути разговоре о цени, количинама и другим условима набавке овог, за Србију, важног енергента".

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Александар Вучић и Владимир Путин / Извор: Профимедиа/илустрација

Разговори јесу покренути али још увек нису завршени иако је директор "Србијагаса" Душан Бајатовић недавно изјавио да очекује да ће јавност око 15. маја моћи да сазна више детаља око новог уговора о снабдевању гасом. Он је додуше био обазрив и није прецизирао тачан датум али је јасно ставио до знања да цена гаса неће моћи да остане на истом нивоу као сада.

- Немојте превише да ме питате о детаљима. Веома је незгодно када бих ја сада почео да говорим о детаљима. И због притисака који се врше на нас када је у питању однос са Русијом. Ја сам сигуран да ће уговор бити повољан. Да ли ће бити једнако повољан, јако је тешко рећи. Тешко је замислити да остане иста цена - рекао је Бајатовић за Танјуг.

Он је, међутим, у ранијим изјавама у марту, када је најављивао преговоре, рекао да би се у првој фази цене гаса могла позиционирати на 800 или 850 долара. За каснију фазу, када се смири ситуација у Украјини, прогнозирао је да би цена могла да се стабилизује на 600 до 650 долара за 1.000 кубних метара. Тада је и рекао да ће се уговор склапати на 10 година и да ће се уговорна цена базирати на комбинацији нафтне формуле и тржишне цене.

Да ли се сви ти услови остали на столу у преговорима са Русима за сада је неизвесно, посебно овај део око трајања уговора, јер је министарка Зорана Михајловић је јуче изнела другачији став.

Gas
Гас / Извор: Профимедиа

- Све опције су на столу, од продужења уговора до краја године до склапања дугорочног уговора. Министарство сматра да је боље да буде продужен, али не лимитирамо никакву врсту односа који ће "Србијагас" да направи са руском страном. Преговори ће трајати, не могу да се заврше брзо, јер то увек траје. Они нису лаки а наша процена је да цена неће моћи да остане 270 долара за 1.000 кубних метара, али ће сигурно бити много, много нижа од 950 долара, колика је сада тржишна цена гаса - рекла је Михајловић.

И стручњаци наводе да у оваквим геополитичким условима преговори са Русима нису лаки и да је могуће да се у њих укључе и представници две државе.

- Цена гаса које уговарамо са "Гаспромом" биће виша јер се досадашња формула везивала за цену нафте, претпоставља се да ће се формула мењати, да ће се убацити берзанска цена, што ће зависити од "Србијагаса" и "Гаспрома" како се договоре. Нафтна формула је до сада обухватила цену од 270 долара, нафта је била 55 долара за барел, а сада је преко 100 долара. Цена коју ћемо уговарати биће скоро двоструко виша него до сада. Све ово што се дешава са гасом практично није енергетика већ некаква политика - рекао је Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије за РТС.