Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕУСТРАШИВИ АЗИЈСКИ ТИГАР: Ова земља је ПРАВО "Чудо на реци Хан" како је многи зову

21.06.2017. 16:58
Пише:
Србија Данас/Адванце
Seul, grad, ljudi, gužva
Сеул, град, људи, гужва / Извор: Профимедиа

Земља која без предаха економски незаустављиво напредује

Између Јапана, Кине и Северне Кореје

Источна Азија и Далеки исток се у контексту светске политике најчешће спомињу због снажног уздизања Кине, важне улоге Јапана у светској привреди или због нуклеарних и балистичких тестова Северне Кореје. Међутим, осим тога исток Азије је итекако занимљива регија која спада међу најразвијеније светске регије, а уз то политички и економски процеси у том делу света имају упечатљиве специфичности. Оне се могу пронаћи и на Корејском полуострву.

Нема им премца! Одушевиће вас УСЛОВ који ОВА компанија има при запошљавању!

Храброст или лудост?! Војник Северне Кореје побегао у Јужну Кореју!

Seul, Južna Koreja
Сеул, Јужна Кореја / Извор: Профимедиа/илустрација

"Чудо на реци Хан"

"Чудо на реци Хан" или економско чудо Јужне Кореје пример је изврсности каква се ретко виђа. Појам подразумева брз економски раст привреде Републике Кореје у другој половини 20. века који траје до данас. Тренд раста и развоја јужнокорејске економије импресиван је па се Јужна Кореја развила од једне заостале државе Трећег света до високо технолошки развијеног азијског тигра. БДП је доживљавао раст око 10 одсто више од тридесет година.

Експлозија на универзитету у Јужној Кореји: ЕКСЕРИ ЛЕТЕЛИ НА СВЕ СТРАНЕ!

Samsung štand na MWC Barselona
Самсунг штанд на MWC Барселона / Извор: Профимедиа

11. привреда света

Отвореност привреде и фокус на иновације заслужни су за изванредне успехе. Данас је јужнокорејска привреда 11. на свету по висини номиналног БДП-а, Република Кореја је пети највећи светски извозник, чланица Г20 с највећим суфицитом у прорачуну и држава с највећим кредитним рејтингом у источној Азији. Привредом доминирају пословни конгломерати чаеболи попут Самсунга, Хјундаија и ЛГ-а. Економски успеси награђени су одржавањем Летњих олимпијских игара 1988. и Светског фудбалског првенства 2002. Шездесетак година након Корејског рата, за разлику од свог северног суседа, Јужна Кореја је богата, развијена и демократска земља. Али пут до успеха није био лаган.

ХОЛОКАУСТ СВЕТСКИХ РАЗМЕРА: Како би изгледао Други корејски рат?

Južna Koreja
Јужна Кореја / Извор: Фото: Профимедиа

Период Шест република. Од турбуленција до стабилизације државе

Политички догађаји у Републици Кореји били су турбулентни након њене успоставе 1948. Од тада до данас променило се шест република. До 1960. земљом је владао ауторитарни вођа Сингман Рее. Тада је привредом доминирала пољопривреда. 1950. догодила се земљишна реформа којом су америчке војне власти дистрибуирале земљишта која су поседовали Јапанци обичним сељацима. Током Друге републике која је трајала од 1960.до 1961. премијер Чанг Мјон такође је спроводио политику државног капитализма, али и сарађивао са Јапаном. 

На власт је 1961. дошла војна хунта на челу са генералом Парком Чунг-Хеом. У тим тренуцима постављена је подлога Чуда на реци Хан. Први национални 5-годишњи план је имплементиран. Он се базирао на унапређивању пољопривреде, рударства и индустријске производње електричне енергије, развоју хемијских гнојива, нафтне индустрије, гвожђа, челика, изградњи саобраћајница и лука, итд. 

НИШТА ОД НАЈАВЉЕНОГ РАТА У КОРЕЈИ: Амерички носач авиона враћа се кући!

SAD, Južna Koreja, Japan
САД, Јужна Кореја, Јапан / Извор: Профимедиа

Економски раст Јужне Кореје

Јужнокорејске власти су схватиле како нешто треба променити јер је њихова земља била пренасељена па је решење било у извозу производа и услуга. Парков мото био је да се радници третирају као чланови породице што је био пун погодак јер су јужнокорејски радници били 2.5 пута продуктивнији од америчких. Иако је Парк спроводио војну диктатуру која је ометала цивилне слободе и друга права грађана догађао се економски напредак. Током Треће републике између 1963. и 1972. земља је примила милионе долара од Јапана због власничких права и од САД-а због учествовања у Вијетнамском рату. Влада је користила стране приходе како би остварила самоодрживу економију па је покренула иницијативу „Семјуел“ која је развијала рурална подручја. Владавина чврсте руке и јефтина радна снага били су катализатори раста јужнокорејске привреде.

Експанзија! Јапански извоз расте у већ пети месец узастопно

LG
ЛГ / Извор: Профимедиа

Четврта и Пета република

Током Четврте републике између 1972. и 1981. Јужно Корејци су инвестирали у хемијску индустрију ослањајући се на стратегију замене увозних производа домаћим. Власти су побољшале права и плате радника иако су неки производи били непотребни. Влада је улагала у тешку индустрију што је резултирало растом електричне и челичне индустрије. Тешке индустрије су биле лоциране на југу земље. Фабрике у Сеулу чиниле су 25 одсто компанијских производа 1978. Током 1970-их проблем је био неједнакост дохотка између индустријских и пољопривредних сектора. На председника Парка је извршен атентат 1979. Пету републику (1981.-1987.) предводио је Парков сарадник Чун Духван. 

ДЕСЕТ РАТОВА БУДУЋНОСТИ: Ово су сукоби који могу запалити свет! (ФОТО)

Seul, park
Сеул, парк / Извор: Профимедиа

Конзервативна монетарна политика 80-их

Током осамдесетих влада је прихватила конзервативну монетарну политику и чврсте фискалне мере како би контролисала инфлацију. Помоћ новцем је смањена за половину. Сеул је чак замрзао прорачун на кратко. Владине интервенције у привреду су се смањиле као и ограничења на увоз и стране инвестиције. То је био прави погодак јер је економија постала конкурентнија. Како би смањио неједнакост између руралног и урбаног сектора, Сеул је проширио инвестиције у јавне пројекте као што су путеви и друге саобраћајнице истовремено унапређујући механизацију фарми. Те су мере донесене раних осамдесетих па су заједно с побољшањима у светској економији допринеле да јужнокорејска економија поново напредује касних 1980-их. Земља је остварила привредни раст од 9.2 одсто између 1982. и 1987. и 12.5 одсто између 1986. и 1988. Раст БДП-а је износио око 10 одсто између 1963. и 1990. 

Ким Џонг Ун ОПТУЖИО Јужну Кореју због пуцања на ЈАТО ПТИЦА!

Štap za selfie
Штап за selfie / Извор: Профимедиа

Сустизање осталих развијених земаља у свету

Током година брзог сустизања развијеног света, Јужна Кореја је користила најмање 19 најважнијих облика интервенција усмерених на промоцију извозно оријентисане привреде: девалвација валуте, преференцијални приступ увозним полупроизводима који су потребни за производњу извозних роба уз стриктне контроле које су спречавале злоупотребе, циљана заштита индустрија, ценовне стимулације, ослобађања од пореза за домаће произвођаче, унутрашња ослобађања од непотребних пореза за успешне извознике, нижи порез на приход остварен од извоза, сертификати о праву на увоз, субвенције за извоз одабраних индустрија, монополска права одобрена фабрикама које прве остваре извоз у циљним индустријама, субвенционисане камате, систем извозног кредитног осигурања и гаранција, стварање зона слободне трговине и сл., оснивање јавних предузећа да послуже као лидери на путу успоставе нове индустрије, промовисање јужнокорејског извоза широм света, унапређење технолошког нивоа, координација споразума о лиценцирању стране технологије од стране владе, постављање извозних циљева за фабрике. 

После НУКЛЕАРНИХ проба КИМ ЏОНГ УН изјавио: Започињемо масовну производњу РАКЕТА

severna koreja, tržište
северна кореја, тржиште / Извор: Профимедиа

Демократизација земље и успостава Шесте републике

Захваљујући демократизацији и успостави Шесте републике 1987. у првој половини деведесетих јужнокорејска привреда је наставила стабилан раст и развој у приватном и државном сектору. Међутим, 1997. избила је Азијска финансијска криза. Након што је неколико азијских валута претрпело велики пад, јужнокорејски вон је доживео нагли пад вредности. До краја године ММФ је одобрио 21 милијарду долара који ће бити део пакета од 58.4 милијарди долара помоћи. Потези владе и страних кредитора обуздали су финансијске проблеме. Значајно је помогло прилагођавање тржишта рада и алтернативни извори финансирања. На крају 1999. БДП је порастао за 10.5 одсто што је навело председника Ким Дае Јунга да прогласи крај кризе вона. 

Још једна ПРОВОКАЦИЈА: Северна Кореја испалила неидентификовани пројектил

Južna Koreja
Јужна Кореја / Извор: Профимедиа

Економске реформе

Економске реформе које је увео Ким, а базирале су се на преоријентацији с државног капитализма на тржишни модел, омогућиле су економски раст који је 2000. износио 9.2, а 2001. 3.3 одсто због успоравања светске економије. Раст се наставио и у следећим годинама све до избијања Светске економске кризе 2008. Пали су фабричка производња, потрошња, извоз аутомобила. Али ипак већа криза је избегнута. Помогле су владине стимулативне мере и потрошња добара који су се више конзумирали због пада извоза. Већ 2010. раст БДП-а је износио врхунских 6.1 одсто. 

Пола века касније

1960. Северна и Јужна Кореја биле су сличне у свом сиромаштву које је било у рангу сиромашнијих држава Азије и Африке. Данас, након више од пола века, Јужна Кореја поседује доходак по глави становника који је 20 пута већи од Северне Кореје. Јужнокорејски БДП по паритету куповне моћи (PPP) износи око 38.000 долара годишње што је већа цифра од италијанског или шпанског. Јужнокорејци су се макнули од 1970. кад је њихов доходак износио 10 одсто дохотка Американаца, на садашњих скоро 70 одсто. 

ОВО ће РАЗБЕСНЕТИ Ким Џонг Уна: Амерички носач авиона иде ка Корејском полуострву

Korejski radnici
Корејски радници / Извор: Профимедиа

Сеул

Престоница Сеул данас је град са четвртим највећим БДП-ом (779.3 милијарде УСД) на свету након Токија, Њујорка и Лос Анђелеса. Сеул је врло стар град са историјом дужом од две хиљаде година, али и нов град. Током Корејског рата, град је мењао господаре неколико пута и био је увелико девастиран. Данас Сеулом доминирају пословне четврти и високи небодери са стакленим фасадама, хотели, ресторани, културне знаменитости, а град са својим метрополитанским подручјем дом је за више од 25 милиона људи. Квалитет живота је међу највишим на свету.

Чаеболи - породични конгломерати

Чаеболи или велики пословни, често породични конгломерати представљали су важну улогу у индустријализацији земље. Чаеболи су били пажљиво бирани међу успешним извозницима, и одобраване су им субвенције и привилегије како би се покренуо развој привреде. Сваки конгломерат је покренула нека породица. 10 породичних чаебола је било одговорно за 60 одсто раста јужнокорејске привреде током раздобља Чуда на реци Хан. Најважнији чаеболи су Самсунг, Хјундаи и ЛГ.

Нови председник Јужне Кореје има ПАКЛЕНИ ПЛАН за северног суседа!

Koreja
Кореја / Извор: Профимедиа

Највећи адути и трговински партнери Републике Кореје

Најзначајнији сектори јужнокорејске привреде су бродоградња, аутомобилска индустрија, градитељство, електротехничка и телекомуникацијска индустрија, производња оружја и војне опреме, туризам, рударство, итд. БДП чине услужне делатности са учешћем од 59.2 одсто, индустрија 38.6 одсто и пољопривреда 2.2 одсто. Номинални БДП износи 1.4 билиона долара што ставља Републику Кореју на 11. место на свету, а БДП PPP износи 2 билиона долара што је 14. место на свету. 2016. БДП је растао за 2.8 одсто. Инфлација износи око 1 одсто, а незапосленост око 3 одсто што су сјајни резултати. Испод границе сиромаштва живи 12.5 одсто становништва, а јавни дуг износи око 36 одсто БДП-а. Извоз је 2016. износио око 511 милијарди УСД, а увоз око 391 милијарду УСД. Највећи трговински партнери Сеула су Кина, САД, Хонг Конг, Вијетнам и Јапан. 

Једна бљешти, друга је ЦРНА РУПА: Овако најсветлија и најмрачнија држава изгледају из свемира (ФОТО)

Severnokorejski i južnokorejski i američki vojnici na liniji razdvajanja u selu Panjmuno u demilitarizovanoj zoni između Severne i Južne Koreje
Севернокорејски и јужнокорејски и амерички војници на линији раздвајања у селу Пањмуно у демилитаризованој зони између Северне и Јужне Кореје / Извор: Профимедиа

Стручњаци дају добре прогнозе азијском тигру

Јужнокорејску привреду 21. века стручњаци сврставају међу "следећих 11" привреда света у развоју па се очекује раст БДП-а од 3.9 до 4.2 одсто годишње између 2011. до 2030. Економски успеси Јужне Кореје заиста су изванредни, а били би још и већи да су власти следиле модел слободног тржишта и мање протекционистичке политике. То није чудно јер је тек Шеста република настала 1987. омогућила истинску демократију. У будућности ће власти морати да спроведу дерегулацију, дају више слободе малом и средњем подузетништву, реструктуирају чаеболе, смање порезе, реше проблеме старења становништва, смање зависност од извоза и повећају домаћу потрошњу како би могли да остваре континуирани економски раст. Упркос неким негативним предвиђањима, несумњиво ће се јужнокорејско економско чудо наставити.