Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО БИ ЗАПАД ТРЕБАЛО ДА ЧУЈЕ: Најважније тачке Путиновог говора у Владивостоку "Европа и САД ће бити замрзнути"

07.09.2022. 22:17
Пише:
Србија Данас
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Реутерс

Председник Русије Владимир Путин запретио је данас, говорећи на Источном економском форуму у Владивостоку, да ће обуставити снабдевање енергентима ако се наметну ограничења цена на руски извоз нафте и гаса, упозоравајући Запад да ће бити замрзнут као вучји реп у познатој руској бајци.

- Нећемо испоручивати гас, нафту, угаљ, лож уље. Нећемо испоручивати ништа. Остало би нам само једно: као у чувеној руској бајци, осудили бисмо вучји реп на замрзавање - рекао је Путин.

НИКАД ЖЕШЋА ПРЕТЊА ПУТИНА: "Немојте да буде као у чувеној руској бајци!" Европа на коленима, прети смрзавање

НИКАД ЖЕШЋА ПРЕТЊА ПУТИНА: "Немојте да буде као у чувеној руској бајци!" Европа на коленима, прети смрзавање

ШВАЈЦАРСКА ВЛАДА УВОДИ ДРАСТИЧНЕ МЕРЕ: Три године затвора за оне којима је у кући више од 19 степени, то није све

ШВАЈЦАРСКА ВЛАДА УВОДИ ДРАСТИЧНЕ МЕРЕ: Три године затвора за оне којима је у кући више од 19 степени, то није све

КОНАЧНО ДОБРЕ ВЕСТИ: Цена нафте пала на најнижи ниво од јануара ове године

КОНАЧНО ДОБРЕ ВЕСТИ: Цена нафте пала на најнижи ниво од јануара ове године

Говорећи на Источном економском форуму у Владивостоку, Путин је рекао да су европски позиви на ограничење цене руског гаса "глупи" и да ће довести до виших глобалних цена и економских проблема у Европи.

- Ако се уведе ограничење цена на руску нафту Русија би напустила своје уговоре о снабдевању - поручио је Путин. - Да ли ће бити било каквих политичких одлука које су у супротности са обавезама из уговора? Биће, тако што их нећемо испунити. Нећемо уопште ништа снабдевати ако је то у супротности са нашим интересима - рекао је Путин.

Руски лидер је истакао да је план о изолацији Русије од почетка био осуђен на неуспех.

Eu i Rusija
Еу и Русија / Извор: Shutterstock

- Запад никада неће успети да тотално изолује Русију јер је то немогуће направити - казао је Путин на форуму у Владивостоку. - Довољно је да се погледа на географску карту да би се схватило да је то немогуће. Велики број земаља наставља да активно сарађује са нама и не намерава да заустави своје економске пројекте у Русији. Без обзира на огромне напоре непријатељских земаља привреда Русије се није распала.

Путин тврди да ће пад руске економије ове године бити безначајан, око два одсто.

А директор Института социјално-економских истраживања при руској влади Алексеј Зубец каже да су после увођења санција имале штету само две области. Десет одсто пада је забележила хемијска индустрија, и 17 одсто машиноградња. Остали су се концентрисали на унутрашње тржиште, па озбиљног пада и није било. Анализе показују да је куповна моћ руских грађана и даље остала доста висока.

Подсећање на Југославију

Ево сада многи говоре о томе како Русија наводно крши међународно право у Украјини - рекао је Путин. - Ја сматрам да је то нетачно. Да све подсетим ко је почео рат у Ираку без икаквог одобрења ОУН. Ко је разрушио Југославију због наводно хуманих разлога. Ко је бомбардовао Београд. За рат у Југославији и бомбардовање Београда нису имали одобрење ОУН. Тада нико није спомињао међународно право.

Путин је подсетио да је Русија једна од ретких земаља која је способна да себе обезбеди природним ресурсима.

- Овогодишњи догађаји потврдили су важност таквог фактора као што је доступност сировина. Русија настоји да користи своје природно богатство и да га прерађује код себе - казао је Путин и додао да се Запад понаша као колонизатор који је варао, а и даље вара земље у развоју.

СУСРЕТ СА СИЈЕМ

Председници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг, састаће се на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу, који ће 15. и 16. септембра бити одржан у узбекистанском граду Самарканду, изјавио је руски амбасадор у Пекингу Андреј Денисов.

Путин је истакао да западне земље користе украјинску кризу искључиво у свом интересу и немају никакве жеље да помогну некоме другоме. Као пример је навео договор о извозу жита из Украјине. Иако је било речено да ће се то жито возити афричким земљама, то није направљено него се оно продаје земљама ЕУ. Од 87 бродова из Украјине, само два су кренула ка Африци.

Путин сматра да је Европа постала жртва америчке диктатуре па њихова производња трпи због прекида сарадње са Русијом.

SAD, Evropa
САД, Европа / Извор: Shutterstock

- Власти ЕУ лишавају своју индустрију сировина из Русије као и тржишта на којем су пласирали своје производе - казао је Путин и прогнозирао да ће тржишта у Европи заузети њихови амерички покровитељи.

Помињући економску агресију Запада, Путин је истакао да "не види перспективу америчке валуте".

МАКСИМАЛНО ЗА РУСКИ ГАС

После претње руског председника Владимира Путина да ће зауставити сву испоруку гаса и струје, уколико у Европској унији буду утврдили максималну цену, Брисел је одмах реаговао. Претња, очигледно, није импресионирала преседницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, која је истог часа предложила да се цена ограничи.

- Морамо да смањимо приходе Русије које Путин користи да би финансирао страшни рат против Украјине - поручила је Фон дер Лајенова.

Она је нагласила да је почетком рата руски гас преко гасовода представљао 40 одсто увоза ЕУ, а данас свега девет одсто.

Председница ЕК је такође нагласила да је увођење максималне цене начин борбе против "манипулација" Русије на енергетском тржишту.

Фон дер Лајенова је данас представила амбасадорима земаља чланица ЕУ основне црте плана за супротстављање кризи, који ће јавности детаљно бити предочен током њеног традиционалног говора о стању Уније предвиђеног за 14. септембар пред посланицима Европског парламента у Стразбуру.

Предвиђено је, између осталог, обавезно смањење потрошње електричне енергије у ударним сатима, као и солидарност међу предузећима, између оних који су остварили значајан приход на основу високе цене енергената и оних који су од тога штетили. Г. Ч.

- Корак по корак се ослобађамо валута које су себе компромитовале - рекао је председник Русије. - Долар и евро су се показали као непоуздани, а осим према њима губи се поверење и према британској фунти.

Путин је објаснио да Руси сада свој гас наплаћују Кинезима 50 посто у рубљама, а 50 посто у јуанима. Гасовод "Снага Сибира" којим плаво гориво тече ка Кини и Монголији, како тврди Путин, ради пуном снагом. Планирају се и други правци јер ЕУ намерава да престане да користи руски гас.

- "Росатом" сада разматра са Кином и Индијом нове локације за градњу атомских централа у тим земљама - саопштио је у Владивостоку директор те моћне руске државне корпорације Алексеј Лихачов. - Кад се оконча договор о вредности посла плаћање ће бити делимично у рубљама, а остало у јуанима и рупијама. То неће представљати технички проблем јер обе земље имају велику трговинску размену па ће доћи до пребијања.

Vladimir Putin i Si Điping
Владимир Путин и Си Ђипинг / Извор: Профимедиа

Говорећи о Украјини, Путин је казао да Русија није ништа изгубила нити ће изгубити због тога што проводи сукоб у Украјини. Али је зато Русија ојачала свој суверенитет и то је неизбежни резултат онога што се догађа.

- Сада је у току одређена поларизација око тамошње операције и у земљи и у иностранству - рекао је лидер из Кремља. - Али ја мислим да ће то ићи само у корист, јер све што нам је сметало да идемо напред биће одбачено, и ми ћемо ићи брже напред. А савремени развој ће се заснивати само на суверенитету.

У међувремену, током данашњег дана на линији фронта у Украјини, према изјавама из Москве, Кијев је наставио да ракетира оне градове и места који нису више под његовом контролом. Због релативне близине фронта на сталној мети украјинске артиљерије је највећи град у Донбасу Доњецк. На њега стално падају ракете и пројектили калибра 155 милиметара, што је доказ да се гађа из оружја које су добили од чланица НАТО.