Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА ОБЕЗБЕДИЛА РОБНЕ ЗАЛИХЕ: Цео свет грца у кризи због сукоба Русије и Украјине, ситуација у нашој земљи стабилна

25.02.2022. 13:00
Пише:
Србија Данас
rast cena
раст цена / Извор: Фото: Србија Danas/Shutterstock

Криза изазвана сукобом Русије и Украјине тресе Европу, али ситуација у Србији стабилна.

Цео свет, а највише Европу ових дана тресе криза изазвана сукобом између Русије и Украјине. Кроз само пар дана од момента када је ситуација између ове две земље кренула да ескалира, тачније, од 17. фебруара, цене робе, енергетика, дигиталне новчанице - криптовалуте, почињу да скачу или одлазе у "дебели" минус што може оставити дубоке ожиљке по економију не само по земље које су учеснице сукоба, већ и у осталим земљама света и Европе.

УПРАВО ЈЕ СКОЧИЛА ЦЕНА ПШЕНИЦЕ, КУКУРУЗА И СОЈЕ: Ево како криза у Украјини утиче на планету

УПРАВО ЈЕ СКОЧИЛА ЦЕНА ПШЕНИЦЕ, КУКУРУЗА И СОЈЕ: Ево како криза у Украјини утиче на планету

ЗЕМЉОТРЕС НА БЕРЗАМА У ЕВРОПИ: Цене гаса премашиле 1.000 ДОЛАРА за хиљаду кубних метара!

ЗЕМЉОТРЕС НА БЕРЗАМА У ЕВРОПИ: Цене гаса премашиле 1.000 ДОЛАРА за хиљаду кубних метара!

ВЕЛИКИ СКОК ЦЕНЕ НАФТЕ: Први пут после СЕДАМ ГОДИНА прешла свој максимум од 100 ДОЛАРА

ВЕЛИКИ СКОК ЦЕНЕ НАФТЕ: Први пут после СЕДАМ ГОДИНА прешла свој максимум од 100 ДОЛАРА

Наиме, након вести да је Русија покренула војну кампању против НАТО положаја у Украјини на свим финансијским тржиштима и тржишту енергената настао је општи хаос.

Вест о руској контраофанзиви одмах је драстично подигла цене нафте и гаса, али и дубоко у минус убацила је и акције на свим светским берзама и тржишту криптовалута. У дубок минус је увела и рубљу због чега је Московска берза суспендовала трговину на свим тржиштима.

Међутим, док прави хаос настаје у свету, ситуација у Србији је стабилна, а робе и залиха робе има у изобиљу. Србија и њен политички кадар на време су у држави набавили све неопходне залихе робе, капитала, енергетика и обезбедили земљу за наредни период пред нама, за који стручњаци предвиђају да ће бити прави "пакао" без обзира што сада поједини грађани "у паници" купују основне животне намирнице и више од онога што им је потребно.

Колико се држава Србија одговорно понаша, говори податак да је Републичка дирекција за робне резерве донела одлуку 9. фебруара да повећа залихе свих производа који ће задовољити тромесечне потребе становништва.

Председник Србије Александар Вучић рекао је у 7. фебруара да је дато наређење да се повећају наше робне резерве, и да ће се за ту намену обезбедити новац без угрожавања стопе јавног дуга и казао да смо у предности над осталим земљама које још увек ништа нису почеле да купују.

Републичка дирекција за робне резерве ће да повећа пре свега залихе енергената, пшенице, кукуруза, шећера и уља, речено је тада у Министарству трговине.

За поједине производе који се увозе у Србију, попут пиринча, пасуља и соли, количине залиха ће бити увећане како би задовољиле потребе за дуже од три месеца.

Цена нафте и гаса отишла "до плафона"

Цена нафте је одмах скочила за 4,69 одсто на 101,93 долара по барелу, прешавши ниво од 100 долара први пут од 2014. године, а америчка сирова нафте WTI је узлетела за 4,73 одсто на 96 долара по барелу.

Nalazište nafte
Налазиште нафте / Извор: Профимедиа

Цене природног гаса такође су снажно ојачале. Цена гаса у Европи узлетела је јутрос за 35 одсто премашивши ниво од 1.400 долара за 1.000 кубних метара, показују подаци са лондонској берзе ИЦЕ.

"Рубља на ивици вредности"

Руска рубља је пала на рекордно низак ниво, а евро се спустио на вишегодишњи минимум према долару и швајцарском франку. Рубља је потонула за чак 5,77 одсто на 86 рубаља за долар.

Московска берза је одмах реаговала и суспендовала трговинске операције на свим тржиштима због суноврата националне валуте и цена акција.

Индекс америчког долара, који мери вредност долара у односу на шест главних конкурената, порастао је за високих 0,6 одсто, на 96,762 поена, први пут од 31. јануара.

Спот цена злата, које се традиционално сматра сигурним уточиштем, попео се за 1,82 процената и према последњим расположивим подацима износи 1.942,26 долара за унцу.

Биткоин отишао у "дебео минус"

Општа распродаја се проширила и на тржишта криптовалута, гурнувши биткоин испод нивоа од 35.000 долара први пут у последњих месец дана.

Bitkoin
Биткоин / Извор: Профимедиа/илустрација

Биткоин је практично пао више од 6 одсто на око 35.000 долара. Прави суноврат је забележио и Етер и то од чак 10 одсто и њиме се јутрос трговало по цени од 2.411 долара.

Паника и на тржиштима капитала

И на глобалним тржиштима капитала завладала је паника због руске војне акције у Украјини, која је покренула општу распродају акција.

Индекс пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, пао је за више од 3,2 посто, при чему су аустралијске акције у минусу већем од 3 процента, а акције кинески најликвиднијих компанија су у губитку од 1,3 одсто.

Токијски индекс Никеи је потонуо за 2,4 процента. Акције индустријских компанија на терминском трговању у Њујорку, које мери индекс Дау Џонс су у паду за 720 поена, или 2,19 посто, фјучерси акција у индексној корпи S&P 500 су у минусу за 2,26 одсто, док се вредност акција технолошких компанија везаних за индекс Насдак 100 стропоштала за 2,73 процента, према најновијим подацима ЦНБЦ-а.

Цена "жутог злата" већа него пре

Ескалација тензија између великих светских добављача хране Русије и Украјине вероватно ће приморати купце пшенице, кукуруза и сунцокретовог уља да траже алтернативне испоруке.

Поремећај би могао да подстакне светске цене хране које су већ близу вишегодишњих максимума, упозоравају стручњаци.

Žito
Жито / Извор: Профимедиа/илустрација

На ове две земље, показују тренутно доступни подаци, отпада око 29% светског извоза пшенице, 19% светских залиха кукуруза и 80% светског извоза сунцокретовог уља. Трговци су забринути ова ситуација могло да утиче на кретање усева и да би могло приморати увознике да замене залихе из региона.

Ове анализе доводе грађане до благе панике и питања, хоће ли ова криза стићи и у Србију, хоће ли цене робе расти, и хоће ли рафови остати пуни.

Биће гаса за Србију без обзира на кризу

Међутим, док западне земље чија је привреда годинама зависила од руског гаса стопирају његову испоруку иако још увек немају одговарајућу алтернативу, Србија је, према речима наших стручњака, до јуна осигурала његову испоруку по цени од укупно 300 долара за метар кубни.

Тренутна војна акција у Украјини утицати на све земље, али да је сигурно да ће Србија и након шестог месеца имати повлашћене цене руских енергената.

Рафови са основним животним намирницама остају пуни

Упркос томе што ће због украјинске кризе и цене робе широке потрошње сигурно поскупети, према речима професора, грађани Србије не треба да брину и пустоше продавнице.

Prodavnica
Продавница / Извор: Профимедиа/илустрација

"Имамо довољно хране и воде"

Подсетимо, у обраћању јавности из Монака, председник Србије Александар Вучић осврнуо се на раст цена широм света, стање у нашој земљи и како се власт бори са поскупљењима на светском тржишту.

Што се тиче економије, према његовим речима, како је и предвидео "цео свет ће имати проблем, кренуће санкције за гасоводе, кренуће да расте цена гаса, угља, пшенице."

- Морамо да видимо шта можемо да урадимо у данима пред нама. Желим да умирим људе и да им кажем да ћемо имати увек довољно хране и воде. Вечерас имам посебан разговор са министром финансија, да пробамо да купимо што већу количину нафте. Направио сам грешку што нисам слушао Кинезе, што сам се надао бољем. Требало је да знам да су Кинези паметнији, одговорнији и озбиљнији, и оног тренутка када сам добио извештаје да купују све у свету, требало је да знам да и ми треба исто да узмемо. Ми смо набавили ствари брже од осталих. Велики траг на нас ће оставити нафта и гас. Људи не морају ништа посебно да нагађају. Мораћемо да повећавамо количину нафте и гаса. Може нешто да се смири привремено, али ви видите да је нешто отишло у погрешном смеру и да ту тешко да има повратка. Неће бити лако, али успећемо у томе - поручио је Вучић.

- Обезбедили смо велике количине млека у праху, соли, људи не треба да брину,да не праве залихе. Србија је све обезбедила за своје грађане, људи треба да знају да имају домаћиснку државу. Имамо чак и велики сточни фонд да све сами прозводимо. У току је набавка и милиона конзерви - истакао је председник недавно у ванредном обраћању грађанима из Монака.