Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић обишао радове на деоници брзе пруге Београд-Будимпешта: До Новог Сада за пола сата, до Беча четири (ВИДЕО)

21.04.2020. 11:27 21:21
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм/ПринтСцреен/будуцностсрбијеав

Влада Србије је јуче у оквиру нових мера позвала послодавце у области грађевинарства (високоградња и нискоградња) да наставе рад у пуном капацитету

Председник Србије Александар Вучић обилази данас радове на изградњи брзе пруге Београд - Будимпешта.

РОКОВИ ЋЕ БИТИ НАДОКНАЂЕНИ: Српски грађевинари настављају са радом ПУНОМ ПАРОМ

РОКОВИ ЋЕ БИТИ НАДОКНАЂЕНИ: Српски грађевинари настављају са радом ПУНОМ ПАРОМ

Лепе вести за пољопривреднике у Србији: На располагању су им ПОВОЉНИ ДИНАРСКИ КРЕДИТИ, камата само ЈЕДАН ОДСТО

Лепе вести за пољопривреднике у Србији: На располагању су им ПОВОЉНИ ДИНАРСКИ КРЕДИТИ, камата само ЈЕДАН ОДСТО

БРНАБИЋ ДОНОСИ ОХРАБРУЈУЋЕ ВЕСТИ: Ово је битка коју приводимо крају, али морамо бити ЈАКО ОПРЕЗНИ

БРНАБИЋ ДОНОСИ ОХРАБРУЈУЋЕ ВЕСТИ: Ово је битка коју приводимо крају, али морамо бити ЈАКО ОПРЕЗНИ

Председник Србије Александар Вучић обилази радове на изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта. 

- Тунел изгледа фантастично и поглед са овог моста биће можда лепши од погледа са моста "Врла". У септембру/октобру следеће године, ако сам добро разумео идемо возом од Београда до Новог Сада за пола сата - каже Вучић обилазећи руско градилиште код Чортановаца и додао:

- Ово је буквално свемир у односу на оно што смо имали. Класа изнад! Погодила нас је пандемија, али је моја молба била да градимо брзу пругу Београд-Ниш. Видећемо шта ћемо са тим, уговор је спреман, али паре још нису, обавестићемо вас кад нађемо паре. Радови се обављају и пре рока и сигурно је да ћемо за годину и пет месеци моћи да стижемо од Београда до Новог Сада за 25 минута, пола сата - рекао је Вучић.

Председник Србије захвалио се свима на величанственом раду, чији ће резултати остати забележени у историји.

- Ми овде градимо будућност која ће остати записана у историји. Улажемо огроман новац за најмодерније пруге са просечном брзином од 200км/х. И преко овог вијадукта са погледом на Дунав и Фрушку Гору нећемо морати да успоравамо, па ћемо се и ту кретати истом брзином - каже Вучић.

Председник је додао да се Србија није одрекла ниједног важног инфраструктурног пројекта и да за њих има новца. Подсећа на потонуће цене нафте и истиче да је то доказ да нико у свету неће знати шта нас чека.

- Ми смо спремни, и ми молимо људе да буду спремни за рад. Чини ми се да смо се навикли на мањи обим посла, мање одговорности, али морамо брзо да се пребацицмо и покажемо да можемо да радимо више - рекао је Вучић.

Километар и сто је дуг тунел и Вучић каже да је прелепо то што се директно из њега излази на вијадукт.

- Још само мало стрпљења и у октобру 2021. стизаћемо до Новог Сада за 25 минута. Из Београда за то време не може ни да се изађе! Хвала на посвећености - каже Вучић.

Вучић: Са Мађарима имамо одличну сарадњу

Председник Србије објаснио је да је овде осам радника било заражено, да је један јуче отпуштен са Сајма и да су сви у добром стању. Одговарајући на питање новинара о разговорима са Виктором Орбану о изградњи брзе пруге, Вучић каже да неће бити кашњења и да је о томе било говора са Орбаном.

- Са Мађарском имамо одличну сарадњу, они су нам искрени пријатељи и имали су разумевања у свакој тешкој ситуацији. И унутар ЕУ говорили су у суперлативу о правима мањина - рекао је Вучић. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Орбан је, каже, убрзао процедуре у Мађарској, а наш је посао да се изгради пруга до Суботице.

- Када будемо имали пругу до Будимпеште, до Беча ћемо стизати за 4 сата - рекао је председник.

Нови Сад није жариште коронавируса

Када је реч о епидемиолошкој ситуацији у Новом Саду, каже да је у овом граду најнижи проценат заражених. 

- Овде је готово угашено епидемиолошко жариште, али морамо да будемо опрезни - каже Вучић.

Говорећи о две мултинационалне компаније за које је најављено да ће доћи у Нови Сад, каже да је грешка што су Милош Вучевић и он ово најавили и да ускоро следи најава једне од највећих инвестиција у Србији, а биће везана за Нови Сад. Епидемија је, каже, под контролом у Београду, као и у Нишу. И у Алексинцу је данас ситуација знатно боља.

Председник Србије: Водимо озбиљну политику, не обазирем се на коментаре

Коментришући поједине оцене да су мере Власти популистичке, иако се позивају на струку, Вучић каже  да, када се ради озбиљан и одговоран посао, тешко је угодити људима.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

- Када је било неизвесно да ли ћемо сачувати животе, биле су нападане мере. Тражили су ванредно стање, а онда су његово увођење критиковали. Тако је и са парламентом. Бунили су се они који узимају новац, иако не раде. За мене је важно да смо урадили велики посао и да сваког дана имамо мање људи на респираторима, као и да имамо све мањи проценат заражених, а све више тестираних - каже Вучић.

Вучић најавио: На лето се анализира колективни имунитет

утра почиње да ради "Ватрено око", па ће се бројке јасно видети у четвртак, каже председник. Подсећа да ће се на лето анализирати колективни имунитет и да ће се прикупљакти крвна плазма како бисмо били спремни.

- Данас у апотеке иде 4 милиона рукавица, 4 милиона маска и дајемо цене двоструко ниже од набавних. Гледамо да све произведемо ми, као што смо успели са хлорикином, алкохолом... Покушаћемо да направимо произвољну линију за глобулин и да будемо спремни за нови удар ковида на јесен или зиму - каже Вучић.

Подсећа да је покренута производња маски (96.000 дневно), а да се ради на томе да у магацинима имамо 50 милиона маски у залихама.

Вучић: Нашли смо решење да производимо хлорокин

Говорећи о хлорокину и томе да он "нема ефекта јер га је произвела Вучићева влада", председник каже да зна оно што му кажу лекари.

- Рекли су ми да је ефикасан и нашли смо решење да га производимо. Наставићемо да га производимо, направићемо резерве, а приче надрилекарства ме не занимају. Сви нешто боље знају од насјтручнијих на свету - каже Вучић. 

Каже да је Србија и пре имала хлорокин, али не у толиким количинама.  Говорећи о паду цене нафте, Вучић каже да је ово питање опстанка економије и да су уједно пали сви индекси.

- Ако америчка економија има проблем, имаће цео свет, као и ми. Колико ће ово трајати, остаје да видимо. Видећемо шта ће бити наредног месеца и ово је најтежа ситуација у претходних скоро 40 година. Видећемо којом брзином ће се развијати авио и ауто индустрија, а у односу на немачку ауто индустрију, развијаће се и наша. Ми се зато радујемо да се опораве што пре - каже Вучић.

Председник Србије: Након укидања ванредног стања причаћу о политичким противницима

Председник је рекао да о политичким противницима неће говорити до укидања ванредног стања.

- Није да се нисам ужелео, али сачекаћу укидање варедног стања, а онда ћемо да се осврнемо на све дотад - каже председник.

Истиче да Србија готово није укидала никакве слободе, иако за то ванредно стање и служи.

- Увели смо ванредно стање како бисмо увели мере социјалног дистанцирања. И нека појединци из НВО говоре шта год желе, а народ све добро разуме. Ми релаксирамо мере јер, да имамо 305 заражених, али више тестираних и знатно мањи број тешких случајева - каже Вучић.

Амбасадор Русије: Следеће године идемо возом из Београда до Новог Сада

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да је пуно наде и вере да ће се следеће године од Београда ићи возом до Новог Сада.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Овај пројекат је доказ одличне сарадње, па и у најтежим условима пандемије. Болест није заобишла ни екипу руских и српских стручњака, али подвлачимо њихову стручност и преданост, па су наставили свој рад без обзира на ризик. Хвала председнику и министарству, имали смо и имаћемо увек одличну сарадњу са српском страном. Осим овог пројекта, настављена је и реализација других - рекао је амбасадор.

 

Радови на прузи Стара Пазова-Нови Сад

Вучић обилази деоницу Стара Пазова - Нови Сад, најавила је Прес служба председника Републике.

Вучић је пре пар дана и сам најавио да ће у уторак обићи руско градилиште код Чортановца, на брзој прузи Београд - Будимпешта.

Радови на изградњи тунела и вијадукта "Чортановци" део су пројекта изградње деонице брзе пруге Београд - Будимпешта од Старе Пазове до Новог Сада, чија је дужина 40,4 километра. Пруга ће бити за брзину возова до 200 километара на час.

Руске железнице су већ поставиле 35 километара трасе, а у току су радови на изградњи двоколосецног вијадукта "Чортановци" који је најинтересантнији објекат на траси. Вијадукт је дужине три километра, а реализовано је више од 90 одсто радова.

Укупна дужина обе тунелске цеви "Чортановци" је 2.242,5 м, а почетком априла је завршено пробијање десне цеви дужине 1.086,5 метара. Траса тунела пролази кроз сложене рударско-геолошке услове у влажном тлу, а са стане северног портала тунел излази у зону клизишта у границама националног парка Фрушка гора.

Вредност радова на изградњи тунела и вијадукта "Чортановци", који се финансира из кредита Руске Федерације за модернизацију српске железнице, износи 337,6 милиона долара.Радови су почели у августу 2017. године.

Директор РЖД Интернешнел у Србији Мансурбек Султанов је почетком априла најавио да ће цела деоница од Старе Пазове до Новог Сада бити завршена у предвиђеном року, односно до новембра 2021. године. Иначе, кинеске фирме су ангажоване на изградњи на преостале две деонице брзе пруге кроз Србију, од Београда до Старе Пазове и од Новог Сада до границе са Мађарском.

Грађевинари почели са радом

Влада Србије је јуче у оквиру нових мера позвала послодавце у области грађевинарства (високоградња и нискоградња) да наставе рад у пуном капацитету управо од данас.