Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКА ДИЛЕМА: Србија ће наградити освајаче медаља на Олимпијским играма, познато да ли ће платити порез

10.08.2021. 13:48
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Olimpijske igre
Олимпијске игре / Извор: Профимедиа

Србија је ове Олимпијске игре завршила на 28. месту са освојена три злата, једним сребром и пет бронзаних одличја.

Испред нас од земаља из региона нашла се само Хрватска са три злата, три сребра и две бронзе на 26. позицији, односно Мађарска, која је била на 15. месту са шест злата, седам сребрних медаља и још исто толико бронзаних.

Наша земља своје златне олимпијце награђује са 70.000 евра, сребрне са 60.000, док се бронзана медаља награђује са 50.000 евра.

Награде су порасле, а исплаћују се у дану када се спортиста врати у земљу. Међутим, да ли спортисти на медаље плаћају порез и колики?

Ко контролише исправност хране у Србији: Потрошачи неће наћи више бас све намирнице - када се и које серије повлаче са полица

Ко контролише исправност хране у Србији: Потрошачи неће наћи више бас све намирнице - када се и које серије повлаче са полица

ЦЕНЕ КВАДРАТА РАСТУ ДО НЕБА! Купци се хватају за главу - нови извештај обара све рекорде, али и очекивања

ЦЕНЕ КВАДРАТА РАСТУ ДО НЕБА! Купци се хватају за главу - нови извештај обара све рекорде, али и очекивања

ПРИПРЕМИТЕ СЕ, СРЕДИНОМ АВГУСТА СТИЖЕ НОВА ПОМОЋ: Држава дели парице - ово је списак по којем ће се вршити уплата

ПРИПРЕМИТЕ СЕ, СРЕДИНОМ АВГУСТА СТИЖЕ НОВА ПОМОЋ: Држава дели парице - ово је списак по којем ће се вршити уплата

Милан Трбојевић, порески саветник и оснивач књиговодства "Књишки мољац" појашњава да су награде које спортисти добијају - опорезиве.

- Реч је о порезу од 10 одсто, а њега плаћа исплатилац, односно држава при самој исплати. Међутим, тај износ касније улази у износ за годишњи порез на доходак грађана па то плаћа сваки спортиста за себе, ако је резидент Србије - каже Трбојевић.

У пракси, отприлике, та рачуница би била оваква: Уколико је спортиста добио 70.000 нето, требало би да плати једну од две стопе (10 или 15 одсто), што би значило да на крају издваја суму од око 480.000 динара на име пореза, у зависности од курса и годишњег лимита.

- Овај порез је познатији у нашој јавности као "порез на богате". Важно је утврдити и да ли је спортиста резидент Србије, јер уколико се такмиче за Србију, не значи и да овде живе, односно да су више од половине године у нашој земљи - наводи Трбојевић.

Држава би, правно могла да ослободи такмичаре овог пореза, али тренутно је он важећи и налази се у Члану 84 (а), који се односи на приходе спортиста и спортских стручњака, а он подразумева плаћање годишњег пореза.

Olimpijske igre
Олимпијске игре / Извор: Профимедиа

Како је најављено, биће идзвојена и додатна средства "колико год треба да бисмо поновили или превазишли успех који је сада остварен у Токију". Прошле године и клубови су добили одређену помоћ, за шта је из буџета издвојено 10 милиона евра.

Оборен рекорд

Има држава које се издвајају и које највише награђују своје олимпијце за освојене медаље, било да је реч о злату, сребру или бронзи. Потенцијални победници из Сингапура имају озбиљну "претњу" из још неколико земаља, а то су Казахстан, Малезија и Италија, Мађарска, Индија, Бразил и Јапан, и напослетку САД.

Олимпијци из ове азијске државе имају шансу да освоје чак 737.000 долара у кешу, ако освоје злато ове године. Дакле, држава их за тај успех изванредно награђује. Спортисти који освоје сребро носе кући 369.000 долара, а они који понесу бронзу - 184.000 долара.

У Казахстану, једној од најбогатијих земаља Централне Азије, такође имају "слуха" за своје олимпијце. За освојено злато олимпијац добија 250.000 долара, а за сребро, односно бронзу - 150.000 или 75.000 долара. Опширније у нашем посебном тексту.

Освојена медаља иначе има и своју цену. Неки бивши олимпијци прибегли су продаји својих медаља због финансијских потешкоћа или зарад прикупљања новца који би касније дали у добротворне сврхе.

На пример, сребрна медаља из стрељаштва, са Олимпијских игара у Паризу (1900 Summer Olympics), где је учествовало 997 спортиста - продата је за 1.283 долара. Манифестација се одржавала од 14. маја 1900. до 28. октобра исте године, а на њој је учествовало 975 мушкараца и само 22 жене.

Осим порекла, имена и историје стање предмета такође игра важну улогу у њиховој цени.

На пример, да ли имају своју оригиналну траку, да ли су дошли са кофером... Нису на свим олимпијским медаљама угравирани називи спорта за који су добијене, за шта аукционари кажу да им може смањити вредност.

У Токију, рецимо, златне медаље које су освојили спортисти претежно садрже више сребра него злата; оно чини око 6 грама од укупне тежине од 556 грама, према Међународном олимпијском комитету.