ВИШЊИЦИ У ТОПЛИЧКОМ КРАЈУ ПРЕТЕ ДА БУДУ ПРЕПОЛОВЉЕНИ: Из Министарства кажу да неће стајати по страни
Касна берба, слабији квалитет и мањак хладњачара су горући проблеми
Иако су се последњих дана временске прилике стабилизовале, још увек нема назнака када би могла да почне берба вишања у Топличком крају. Док откупљивачи и хладњачари тврде да цену вишње одређује њен квалитет, који је ове године споран, произвођачи траже реакцију државе, јер је понуђена цена од 25 динара по килограму понижавајућа и не обезбеђује никакву зараду.

Да ли нас од јула чека НОВО МАСОВНО СМАЊЕЊЕ ПЛАТА? Ево зашто ће зараде бити на већем удару него радна места

ПОЧЕЛА ПРОДАЈА ЕКОЛОШКИХ АУТОМОБИЛА У СРБИЈИ: Први уговори за субвенције биће потписани до краја недеље

СКОЧИЛЕ ЦЕНЕ ХРАНЕ: На ово поскупљење највише утицала СВИЊЕТИНА и то чак 80 одсто
Иако су произвођачи вишања почетак бербе и за многе први приход у години, чекали као "озебао сунце", по свему судећи, са најављеном ценом од 25 динара за килограм, неће се огрејати.
Зато Љубиша Страхинић, воћар из Бајчинца, планира да смањи производњу. Каже да неће више да се мучи да би исплатио радника и апотекара.
У нешто бољој позицији су они воћари који имају уговорену производњу са хладњачама, које обезбеђују не само репроматеријал, већ и знатно бољу цену.
Миодраг Мијајловић, кооперант једне хладњаче у Куршумлији, наводи да успева да добије 50 - 60 динара по килограму и задовољан је.
Ситуација са вишњом сигурно не би имала овако хаотичне размере, да је подизање засада у претходном периоду пратила и изградња хладњача. Тренутно, тек неколико њих, са релативно скромним капацитетима, ни приближно не задовољавају потребе примарне производње.
То потврђује и Душан Илић, комерцијалиста у хладњачи. Због складишних и прерадних капацитета, нису у могућности да откупе веће количине од коопераната са којима имају дугогодишњу сарадњу.
- Држава неће стајати по страни и посебну пажњу ће обратити на мале произвођаче, који су и створили овај српски бренд - каже саветник министра пољопривреде Предраг Лучић.
Најављује инспекцијске органе на терену који ће покушати да заједно са произвођачима и прерађивачима, на откупним местима и на местима где се предаје вишња, утврде заједнички квалитет.
Вишња се у Србији гаји више од 140 година, интензивна производња у Топлици траје скоро седамдесет.
Предстојећа сезона бербе и откупа, у којој би могло да остане највише необраних вишања у воћњацима до сада, у многоме ће одредити и даљу судбину ове традиционалне производње.

НЕМАЧКА БЕРЗА МЕЊА ПРАВИЛА? Поверење у тржиште капитала страдало због скандала!

ПОЧЕО УПИС БРУЦОША У НИШУ: На овим факултетима је највећа гужва

ЈОШ ТЕЖИ ОДЛАЗАК НА РАД У НЕМАЧКУ: Истичу олакшице из 2016. године, а ево на кога се односе!

ВРТОГЛАВО СКАЧЕ ЦЕНА ЗЛАТА: На великим дукатима златари могу да зараде и до 94.000 динара!

АКО ИДЕТЕ У ГРЧКУ, ОВО НОВО ПРАВИЛО МОРАТЕ ЗНАТИ: Колико особа сме да се вози у приватном аутомобилу, а колико у таксију?