Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋЕВА ПОСЕТА СЕ БАШ ИСПЛАТИЛА! Путин свим грађанима Србије за СВЕТОГ НИКОЛУ доноси НАЈБОЉИ МОГУЋИ ПОКЛОН!

04.10.2018. 09:59
Пише:
Србија Данас/Вечерње новости
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Александар Вучић и Владимир Путин / Извор: Фото: Tanjug/AP/Yuri Кадобнов

Ово се чекало дуго времена!

Председник Русије Владимир Путин требало би да током своје посете Београду озваничи капитални економски пакет о ком је у понедељак разговарао са Александром Вучићем у Москви - потврђено је у дипломатским изворима.

Осим снажне и недвосмислене подршке самосталној и војно неутралној Србији у њеној борби за КиМ, које им је током двосатног разговора "потрошило" чак 50 минута, двојица државника су се сагласила да се морају јачати привредне везе и премашити ниво руских инвестиција који је сада на нивоу од четири милијарде долара.

Путин издао ХИТНУ НАРЕДБУ: Одмах започните Јужни ток! Србија ЦЕНТРАЛНО ЧВОРИШТЕ

У том смислу начелно је договорено да се током боравка лидера Руске Федерације у нашој престоници, највероватније за Никољдан, потпише неколико уговора везаних за енергетику, војну индустрију, пољопривреду, образовање, науку, путну и železničkku инфраструктуру којима би се цементирало стратешко партнерство двеју држава.

Како се сазнаје, Путин је показао интересовање за изградњу гасних станица у Србији, али и за реализацију пројекта "Турски ток". То је стратешки изузетно важно за Србију, уколико се 2019. обустави испорука плавог енергента преко Украјине, па бисмо неопходне залихе добијали из новог цевовода преко Бугарске.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Александар Вучић и Владимир Путин / Извор: Фото: Танјуг/АП/Микхаил Klimentyev

Купер: Не слушајте ЕУ

Некадашњи посредник у дијалогу Приштине и Београда Роберт Купер изјавио је да је људима у региону најбоље да не чине оно што кажу из ЕУ или НАТО него да сами нађу решење за своје проблеме: - Ако се две стране договоре о промени граница, у чему је онда проблем? Договор значи да сарађују, да заједно решавају проблем. Уколико тај њихов договор укључује и признавање Косова, што мислим да је од виталне важности, онда ће стране моћи да се врате озбиљном послу вођења сопствених држава.

За министра одбране Александра Вулина, посета Вучића Москви снажна је порука читавом свету да има моћних земаља и моћних политичара на овој планети, који хоће да подрже Србију и њеног председника:

- Србија је пред великим изазовима, пред отвореним провокацијама Албанаца који су за викенд, готово довели до рата. Потребно је да велике силе имају разумевања за нашу политику и да знају колико је тешко чувати мир и стабилност на овом простору, ако сте потпуно сами. Председник Путин изразио је велико разумевање и лично поштовање за председника Вучића. Он је успео да оствари лични однос са Путином, са Си Ђинпингом, као и са већином великих светских лидера, и његова реч се слуша и поштује.

Уочи најављеног доласка председника Русије, (највероватније на Никољдан 19. децембра) у Београду ће у првој недељи новембра бити одржана седница Мешовитог комитета о сарадњи двеју земаља. О томе се у среду у Москви са копредседником Комитета Јуријем Борисовом договорио шеф дипломатије Ивица Дачић.

Еври са Европом јуани са Кином, а где ће долар?

- Констатовали смо заједно да постоји позитиван тренд у развоју наших економских односа, да сваке године долази до раста обима спољнотрговинске размене и да је она прошле године износила око 2,5 милијарде евра. 

Очекујемо да ће ове године превазићи тај ниво - навео је Дачић, који се у среду срео и са директором "Гаспрома" Алексејем Милером, који га је информисао о току радова на "Турском току" и о разговорима које имају са Бугарском у вези са реализацијом гасовода кроз ову земљу према Србији.

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић оцењује да не би дошло до узвратне посете Путина Србији да је на било који начин на састанку у Москви дошло до неког неслагања око било ког питања:

- Очигледно је да наши односи иду у правцу даљег продубљивања и јачања. 

Русија је потребна Србији као снажан савезник у нашој дипломатској борби око КиМ. А и Србија је потребна Русији да покаже да и у Европи постоје државе које су спремне да с њом учвршћују везе.

Резервације за зимовања увелико су у току: Погледајте цене најатрактивнијих дестинација

Александар Гајић, из Института за европске студије, каже нам да после посете председника Србије Москви Београд добро зна на шта може да рачуна када је у питању Русија:

- С обзиром на то да је прича о разграничењу стављена ад акта, на овом састанку је вероватно потврђено да ће Москва наставити да пружа подршку Србији и у регионалној политици и по питању Косова на основу међународног права, као и у очувању позиције војне неутралности.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Гајић очекује да ће се Русија укључити у дијалог са Приштином, али не у овом формату у ком је посредник ЕУ, већ дугорочно гледано:

- Претпостављам да се говорило о томе како ће се Русија поставити ако се наставе провокације и ако дође до покушаја заузимања севера КиМ, јер Србија у таквим околностима не би могла сама да "продрма" светску јавност. Вероватно је добијено обећање да ће Русија реаговати - закључује он.

Једини верни савезник

Сви водећи руски листови известили су о посети председника Вучића Москви и преносили атмосферу разговора са Путином, а телевизијске станице емитовале су специјалне емисије о Балкану. Онај део политичара, политиколога и историчара који су за још веће зближавање Русије са Србијом говорио је и о "Јељциновим гресима" према Србима. Познати руски ТВ новинар и водитељ популарне емисије "Право гласа" Роман Бабајан, у закључку о Балкану, управо је говорио о потреби јачања економских и културних веза са Србијом: - То је најбоља помоћ највернијем савезнику Русије на Балкану, братској Србији.