Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗА ШТА СВЕ МОЖЕТЕ ДОБИТИ НОВАЦ ОД ДРЖАВЕ? За неке од повластица можда ни не знате, а ово су УСЛОВИ

05.03.2022. 09:31
Пише:
Србија Данас/Курир
novac
новац / Извор: Профимедиа/илустрација

Нарочита пажња усмерена је на родитеље, децу и младе парове како би се подигао наталитет, али и обезбеђивање повољних услова за куповину аутомобила и пољопривредних машина.

Влада Србије од почетка године увелико спроводи опсежан програм помоћи и подршке грађанима Србије.

Припремила је бројне субвенције и олакшице, како би својим становницима обезбедила бољи животни стандард.

ОТКРИВАМО: Који је највећи курс по коме мењачнице могу да вам наплате евре - иначе можете да их пријавите НБС

ОТКРИВАМО: Који је највећи курс по коме мењачнице могу да вам наплате евре - иначе можете да их пријавите НБС

ИСТИНА О ДРАСТИЧНОМ СКОКУ КУРСА ЕВРА У СРБИЈИ! Огласили се из НБС: Ево како је криза у Украјини утицала на КУРС ДИНАРА

ИСТИНА О ДРАСТИЧНОМ СКОКУ КУРСА ЕВРА У СРБИЈИ! Огласили се из НБС: Ево како је криза у Украјини утицала на КУРС ДИНАРА

Министар Момировић ванредно обишао радове на обилазници око Горњег Милановца: До краја следеће године приступница Милошу Великом (ФОТО)

Министар Момировић ванредно обишао радове на обилазници око Горњег Милановца: До краја следеће године приступница Милошу Великом (ФОТО)

Нарочита пажња усмерена је на родитеље, децу и младе парове како би се подигао наталитет, али и обезбеђивање повољних услова за куповину аутомобила и пољопривредних машина. Погледајте на које донације, подстицаје и олакшице сада имате законско право и како да остварите.

Родитељски додатак

С почетком 2022. године на снази је закон којим родитељи првог детеда, рођеног 1. јануара 2022. године и касније, остварују право на новчану помоћ у износу од 300.000, уместо дотадашњих 100.000 динара, која се исплаћује једнократно.

beba
беба / Извор: Профимедиа/илустрација

Додатак за друго дете рођено од 1. јула 2018. године па на даље износи 240.000 динара које породица прима у току 24 месеци - по 10.000 динара. За трећег малишана додатак износи 1,5 милиона динара и исплаћује се по 12.000 динара у 120 месечних рата, док се за четврто дете издваја чак 2.160.000 динара, а исплата је током десет година по 18.000 динара месечно.

Услов за остваривање овог права је да је мајка држављанин Републике Србије и да има пребивалиште у Републици Србији или да има статус стално настањеног странца, уз предуслов да је дете рођено у нашој земљи.

Лако до стана

Новопеченим мамама држава је омогућила право на новац из државне касе за куповину стана. Брак није услов, али дете и висина плате јесте. За све мајке које испуњују услове држава је обезбедила помоћ у висини од највише 20.000 евра за куповину стана или изградњу куће.

Услови за ову помоћ су да мајка не поседеје некретнине у свом власништву, да су плате партнера испод државног просека, односно да је збир прихода супружника мањи од 138.272 динара месечно и да је дете рођено после 01. јануара 2022. године.

zgrada
зграда / Извор: Србија Данас

Подношење захтева за субвенцију мора да буде у року од годину дана од дана рођења детета. У овом случају брачна и ванбрачна заједница су изједначене и нису важне године живота које супружници поседују.

Олакшице за студенте

Најављене су и олакшице за родитеље који студирају, па тако за девојку која затрудни и оца детета неће важити постојећи рокови, већ ће полагање испита договарати са професором. Студенткиње неће губити годину, нити плаћати школарину, али је обавеза да студије заврше до 26. године, односно до 28, ако студирају медицину.

Влада Србије је закључком препоручила високошколским установама да изађу у сусрет свим будућим мајкама и татама који студирају и омогуће им продужетак рокова за завршетак студија.

Куповина аутомобила, мопеда и бицикала

Влада Србије донела је Уредбу о субвенционисању куповине електричних и хибридних возила, а право на подстицај имају физичка и правна лица као и предузетници. У знак спречавања загађивања околине, држава наставља стимулацију возача на куповину еколошких возила и за то обезбедила субвнције у висини од чак милион еура.

У зависности од категорије возила, Уредбом је дефинисано пет категорија, па се висина субвенције креће од 250 до 5.000 евра. Захтеви за ове субвенције могу да се поднсу Министарству заштите животне средине до 31. октобром 2022. године. Иначе, оваква уредба је први пут уведена 12. марта 2020. године, а из Министарства за заштиту животне средине су саопштили да је интересовање одмах било велико, те се процењује да је у тој години продато око 800 оваквих возила. Такође, и локалне самоуправе се једна по једна придружују подршци екологије и то субвенционисањем куповине бицикала.

Тај вид подршке грађанима је прошле године започео Град Београд, док су од почетка ове године конкурсе за субвенционисану куповину бицикала за сада расписали Град Нови Сад и Ниш који грађанима нуде по 10.000, односно 5.000 динара.

automobili
аутомобили / Извор: Профимедиа

Лечење у иностранству

Буџетом за ову годину дражава је издвојила 553.765.000 динара Фонду за лечење пацијената у иностранству. За доделу средстава из овог фонда потребно је да су исцрпљене могућности лечења у Србији или да није могуће установити дијагнозу у нашој земљи, да у иностраној установи у којој је предложено лечење постоји могућност за успешно лечење, да ће лечење довести до побољшања квалитета живота пацијента и слични...

Од оснивања овог фонда 2015. године на лечење у иностранство је само до 2019. године упућено преко 4.148 пацијената, док је у последњих пет година држава за лечење деце у иностранству и ретке болести издвојила 11 милијарди динара, односно више од 90 милиона евра.

Austrija Bolnica
Аустрија Болница / Извор: Профимедиа/илустрација

Бесплатне куће на селу Влада Србије у сарадњи са Министарством за бригу о селу и ове године додељује бесповратна средства за куповину куће на селу са окућницом. Планирано је да ове године буде додељено 500 кућа, а за овај пројекат укупно је обезбеђено 500 милиона динара.

Услов за учешће на јавном конкурсу је да су подносиоци захтева пунолетни, да немају некретнину на своје име, при чему је овај конкурс превасходно намењен самохраним родитељима, супружницима и ванбрачним партнерима, младим пољопривредницима до 45 година живота. Још један од предуслова за остваривање права на ову помоћ је да укупна вредност куће са окућницом не прелази 1.200.000 динара, да се налази ван градских и приградских насеља, да су решени имовинско-правни односи и слично.

За овај конкурс можете се пријавити подношењем попуњене пријаве "Образац пријаве" и контактирањем јединице локалне самоуправе на чијој територији се налази објекат.

Набавка пољопривредних машина

До краја фебруара пољопривредници су могли да се пријаве за субвенционисану набавку машина и опреме у биљној и сточарској производњи. Највиши укупни износ подстицаја који корисник подстицаја може да оствари је 800.000 динара.

Подстицаји се утврђују у износу од 50 одсто од вредности реализоване прихватљиве инвестиције умањене за износ средстава на име пореза на додату вредност, односно у износу од 65 одсто од ове вредности у подручју са отежаним условима рада у пољопривреди. За набавку механизације у биљној производи обезбеђено је 1,2 милијарде динара, док је за набавку трактора и механизације у области сточарства предвиђено 360 милиона динара.