Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ГНЕВ НАШ НАСУШНИ" – Трибина о филму "Усековање" Синише Цветића

07.09.2022. 10:26
Пише:
Промо
Dom omladine
Дом омладине / Извор: Фото: Промо

Петак, 9. септембар 2022. у 20:00 // Клуб Дома омладине Београда

Циклус трибина: ГНЕВНИ ФИЛМОВИ

Учествују: Синиша Цветић, редитељ; Давид Јаковљевић, сценариста; Павле Менсур, глумац и део глумачке екипе филма.
Трибину воде: Зоран Јанковић и Ђорђе Бајић, филмски критичари.

Након летње паузе, наставља се циклус трибина „Гневни филмови“ у Дому омладине Београда. У фокусу септембарске трибине, насловљене „Гнев наш насушни“ је, већ само током последњих неколико седмица за нама, вишеструко награђивани целовечерњи играни филм „Усековање“ у режији Синише Цветића.

„Усековање“ је на овогодишњим Филмским сусретима у Нишу освојио три награде: повељу за изузетну женску улогу (Александра Балмазовић за улогу Миле), награду за женску епизодну улогу (Анита Огњановић за улогу Ане), док је Специјално признање жирија припало Павлу Менсуру за улогу Јована, а прошле седмице је на 44. Московском филмском фестивалу овај филм нашег младог редитеља овенчан двема наградама: признањем „Свети Ђорђе“ за најбољег редитеља и наградом публике.

Филм „Усековање“, настао по сценарију Давида Јаковљевића, представља портрет једне породице и њене црне овце и најмлађег члана – Јована. Све их пратимо у једном дану, у једном стану, за време славе Усековање главе Светог Јована Крститеља, где родитељи крију од Јована и гостију да се разводе, а Јован крије од њих да се дрогира и нада се да ће га ванземаљци избавити из безнадежног и бесмисленог постојања на земљи. Постепено, кроз славску атмосферу и алкохол, као и појаву ненајављеног госта, долази до откривања тих, али и других породичних тајни и сукоба.

Dom omladine
Дом омладине / Извор: Фото: Промо

У изјави за портал Филмског центра Србије, Синиша Цветић је истакао следеће:
„Приликом писања сценарија на уму смо имали и изводљивост, па смо одлучили да се радња већински збива у једном простору, што се негде поклопа и са мојим ранијим кратким филмовима ‘Диносаур’ и ‘Извршење’. Тај концепт ми је интересантан и волим такве филмове. Током припрема, гледао сам остварења која се тичу (породичних) окупљања у једном простору… Глумци које овде имамо су у суштини оно што најважније што носи филм, имамо изузетно добро поделу.”

Уз Цветића и Јаковљевића ауторску екипу филма чине: Марко Миловановић (директор фотографије), Тихомир Дукић и Марко Тисовец (монтажери), Лука Броћић (композитор), Бојан Јовановић (сценограф), Снежана Карл (костимографкиња), Небојша Стојановић (сниматељ звука), Небојша Зорић и Велибор Хајдуковић (дизајн и микс звука), Наташа Бошковић (маскерка). Филм је реализован у продукцији „Кошутњак филма”, продуцирао га је Зоран Јанковић, уметнички директор је Слободан Терзић, а директорка филма је Вишња Никитин. Улоге тумаче: Павле Менсур, Бојан Жировић, Александра Балмазовић, Марко Грабеж, Анита Огњановић, Златан Видовић, Дубравка Ковјанић, Милица Јаневски, Александар Ђурица, Александра Плескоњић Илић, Јована Гавриловић и Момчило Пићурић. Пројекат филма „Усековање“ подржао је Филмски центар Србије (ФЦС) у јуну 2020. године на конкурсу за суфинансирање производње домаћих дугометражних дебитантских играних филмова.

Подсећамо, Дом омладине Београда је у фебруару 2020. године покренуо циклус филмских трибина који воде филмски критичари Зоран Јанковић и Ђорђе Бајић, дугогодишњи хроничари српског филма. Трећи циклус „Гневних филмова“ током 2022. године представља осам трибина у чијем фокусу сунајновија филмска и серијска остварења српских аутора, као и проблеми и феномени савременог друштва које они проблематизују и који се у њима осликавају. Како живимо у турбулентна времена пуна буке и беса, тај свепрожимајући гнев је неретко покретачка снага филмских аутора. Овај циклус трибина и у новој сезони представља својеврсну хронологију актуелних филмских дешавања у Србији и свету, а истовремено ће, сагледавано кроз визуре наших стваралаца, бити и сведочанство времена у коме живимо.

Бајић и Јанковић дуже од две деценије пасионирано и континуирано прате српски и светски филм. Већ четири године уређују портал Филмског центра Србије, а заједно са Иваном Велисављевићем аутори су награђиваних књига „Критички водич кроз српски филм“ и „Најбољи српски филмови XX века“. О филму и популарној култури пишу и/или су пиосализа „City Магазине“, „Време“, „Филм New Еуропе“ и „Оптимист“; а њихови текстови објављивани су на „Попбоксу“, у и „НИН-у“, „Филажу“, „Пресингу“… Зоран Јанковић је стални сарадник РТС-ове „Велике илузије“, док је Бајић аутор четири романа. Били су и аутори и водитељи филмског подкаста „Први ред“, а другу годину за редом по Србији воде филмску радиону за децу и младе „Како се гледа филм“ у организацији Мреже киноприказивача Србије. Јанковић и Бајић су своје прве филмске трибине почели да осмишљавају и модерирају још 2010. године, управо у Дому омладине Београда.