Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОН ЈЕ ФЕНОМЕН! Скот Барли, остварио ЛЕГЕНДАРАН успех - Снимио цео ФИЛМ уз помоћ телефона! (ФОТО)

19.06.2018. 10:34
Пише:
Србија Данас/Блиц
San ima svoju kuću
Сан има своју кућу / Извор: Фото: Youtube printscreen/Doclisboa

Важно му је да пробуди емоцију публици.

Скот Барли, млади британски аутор, кога неки већ проглашавају највећим филмским аутором миленијумске генерације, својим радовима, који на посебан начин обједињују документарне снимке, цртеже и анимацију, сврстао се у водеће ауторе два филмска правца - ремодернистичког филма и „slow цинема мовемент“-а.

Велика ПОДРШКА нашој репрезентацији од ЦРНИХ СРБА! "Ми смо прва лига" ОРИ се из Чикага! (ВИДЕО)

Један од најексклузивнијих филмова овогодишњег фестивала "7 величанствених" било је експериментално документарно остварење снимљено ајфоном "Сан има своју кућу", велшког аутора Скота Барлија (25).

- Ово је фасцинантно визуелно сведочанство о повезаности природе које буди сва наша унутрашња чула и позива нас на концентрисано, активно гледање у којем подједнако уживамо у лепоти коју документује објектив савременог средства за "писање" младог аутора - ајфона, као и у креацији сликара, визуелног уметника и креатора снова, оценили су организатори фестивала.

Rolna film
Ролна филм / Извор: Профимедиа

Након пројекције, Барли је одржао радионицу којом је био одушевљен.

Шта представљају маске чланова Hollywood Ундеад

- Није ми најважније да гледаоци разумеју филм колико да осете нешто у себи. Посетиоци радионице били су тако великодушни, љубопитљиви, перцептивни, страствени и информисани да је то, мислим, најбоља публика коју сам до сада имао, рекао је Барли, и додаје:

- Прављење филма је усамљени процес. Некада месецима снимате сами и онда када то можете да поделите са људима, а њих то још и заинтригира, буде им занимљиво и постављају питања, нарочито млади људи, то је нешто најбоље што може да се деси јер значи да филм има будућност, а то је најважније, оцењује Британац.

Будући да је првенствено ликовни уметник, то има великог утицаја на његове филмове, али признаје да не размишља превише о ономе што га инспирише, већ да је вођен оним што осећа изнутра и то покушава да пренесе на филм.

Концерт Граце Јонес на Exitu је прилика која се пружа једном у животу!

Ajfon
Ајфон / Извор: Профимедиа/илустрација

Ускоро почиње обнова НАЈЗНАЧАЈНИЈЕГ српског православног манастира!

- Увек је то природа. Осећам да је савремено човечанство изгубило повезаност са природом и покушавам да нас на неки начин повежем са њом јер ми јесмо природа, истиче аутор.

ИЗБАЧЕН ИЗ ФИЛМА! Због КОНТРОВЕРЗНОГ коментара, публика писала петицију да уклоне његову сцену

Након што је Новом Саду донео историјску титулу, EXIT уштедео и десетине милиона Европској престоници културе!

Његов стил медитативних смењивања слика и нежне музике неки описују као "спори филм" (slow цинема), одредница са којом се и Барли слаже.

- Превише брзо живимо и ја покушавам да успорим ствари. Мислим да треба да трошимо више времена на сањарења, да препустимо да нас ствари преплаве и да не мислимо превише о информацијама које нам сервирају, већ на осећања изазвана одређеним сликама и звуцима. Моји филмови се више заснивају на инстиктивном, а не на интелектуалном осећају. “Slow цинема” омогућава људима да уђу у свет филма на један нежан и пријатан начин. Надам се да ће их то повезати са оним примарним у њима, да ће када гледају моје призоре, иако њих физички нема на платну, осетити нешто у себи што ће их повезати са филмом, оцењује редитељ који је уједно и аутор и извођач музике на клавиру.

КОНЦЕРТИ НА ЗИДИЋУ: СЕЗОНА 2018.

Он снима на ајфону јер је то камера коју увек може да носи са собом.

kamera
камера / Извор: Профимедиа

ОВО НИСМО ОЧЕКИВАЛИ! Омиљена глумица из "Игре престола" открила ДЕТАЉ последње епизоде! Остаћете у ЧУДУ

- Код мене не постоји сценарио нити намера да нешто снимим. Користим ајфон да бих снимао визуелни дневник, а током времена, када се снимци нагомилају, почнем да увиђам везу између различитих материјала. То је органски, спори процес. Допада ми се јер делује искрено, ништа није исфорсирано, исфолирано нити намештено, истиче Скот Барли.

Од аутора који су га инспирисали истиче мађарског редитеља Белу Тара и Американца Скота Вокера, минимализам књижевника Самјуела Бекета и француског аутора Филипа Гранријеа, редитеља мрачних филмова "у којима деконтруише људско тело да би у њему открио животињу, јер често заборављамо да јесмо животиње". Допадају му се и филмови раних надреалиста, али само када нису "превише надреални", јер тада не остављају довољно простора за реалност, односно садашњост.

- Мене нарочито интересује тензија између стварног и нестварног, признаје Барли.

ПОРНОГРАФИЈА ЈЕ ОК АЛИ НЕ И НАГО ЉУДСКО ТЕЛО: Са друштвених мрежа уклоњена фотографија уметнице Драгане Јуришић