Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Нема породицу, али ИМА НАС..." Обновљен ЗАПУШТЕНИ ГРОБ највеће српске глумице Жанке Стокић!

15.11.2018. 08:27
Пише:
Србија Данас/Телеграф

Дивне вести!

Ових дана друштвеним мрежама кружи дивна вест да је гробно место познате глумице Жанке Стокић, које годинама није одржавано, сада сређено, а да је то део акције "Незаборављени" коју је покренуо Београђанин Ратко Вујовић.

Он нам је испричао како се дуго распитивао и сазнао да постоји одређен број знаменитих људи који су преминули пре него што је направљена Алеја великана и Алеја заслужних грађана, а како немају породицу тј. наследнике, о њиховим гробовима нико не брине.

Скинула УМРЛИЦУ са дрвета и чувала је до краја живота! Невероватна прича о великој Оливери Марковић

Grob Žanke Stokić
Гроб Жанке Стокић / Извор: Фото: duskoopacic.blogspot.com

- Мислим да је свима познато да породица треба да води рачуна о гробном месту, али шта се дешава када нема породице? Ништа, јер то је живот, једноставно је тако. Сви ми или барем већина нас, зна ко је Жанка Стокић, али до скоро нисмо знали где је сахрањена и како изгледа њено гробно место. Непријатно сам се изненадио када сам видео у каквом је стању и да о њему нико не брине. Већина би слегла раменима, али мени се врзмало по глави - Жанка? Да ли је могуће да смо заборавили Жанку? Њено гробно место. Истина је да нема породицу али има нас, ипак је она највећа српска глумица - написао је Вујовић на страници своје фирме Вечно сећање.

Наташа Нинковић је 16. добитница НАГРАДЕ "Жанка Стокић"

Када је сазнао како изгледа Жанкин гроб, решио је да покрене акцију "Незаборављени", чији ће циљ бити чишћење и сређивање гробних места знаменитих људи који су својим стваралаштвом и радом задужили друштво, а о чијим гробовима нема ко да брине.

- Циљ акције је да вратимо фокус јавности на њих, да се пише ко су били и шта су радили, да упознамо млађе нараштаје са њиховим културним стваралаштвом, да вратимо нашој деци праве идоле и узоре. Овај предлог сам изнео Удружењу драмских уметника Србије (УДУС) које је прихватило мој предлог са сарадњу, те смо изабрали пет уметника који су обележили крај 19. и прву половину 20. века. Њихове ће споменике и гробна места моја фирма бесплатно уредити - истакао је Вујовић.

Први у низу био је надгробни споменик Жанке Стокић, а биће сређени и споменици Добрици Милутиновћу, Илији Станојевићу Чичи, Милки Гргуровој Алексић и Веле Аугуста Нигриновој.

- Било ми је потребно пар дана да обиђем гробна места са првобитног списка и да видим у каквом су стању њихови гробови и где су сахрањени  и тако сам дошао до преостала 4 имена. За Добрицу Милутиновића није чуо велики број људи, те многи не знају да постоји награда која носи његово име – Добричин прстен. За ликом и делом Илије Станојевића- Чиче шира јавност није упозната, чак иако је снимио први српски филм, већ само стручна јавност. Такође то је случај и са ликом и делом две две драмске диве: Милке Гргурове Алексић и Веле Аугуста Нигринове - каже Вујовић.

Сви мужеви су је варали, а причало се да је ИМАЛА ДВА ПОБАЧАЈА зато што ју је први супруг ТУКАО!

Ова акција није једнократна и није ограничена само на драмске уметнике, додаје он.

- Ово је само њен први део. Понудићу сарадњу и другим уметничким и научним удружењима, да заједно откријемо коме све је потребна оваква врста помоћи и да подигнемо свест јавности о њиховим преминулим члановима. Такође, овим путем позивам и друге друштвено одговорне фирме, као и појединце да се прикључе овој акцији, јер свака помоћ је добро дошла. Ако се некоме свиђа циљ акције "Незаборављени" и ако делимо исте вредности, могу нам се прикључити тако што ће контактирати нашу фирму на Фејсбук страници или телефоном - каже Ратко.

ПРАВИЛА СЕ МРТВА ДОК СУ ЈЕ ТУКЛИ, а велика љубав јој умрла на рукама! Трагична прича славне глумице!

Ко је била Жанка Стокић?

Право име Жанке Стокић је било Живана Стокић. Рођена је у селу Раброво, општина Кучево, 1887. године, а умрла у Београду 1947. године.

Већ са 14 година удала се за једног зајечарског кројача, а из брака је дословно побегла са позоришном трупом Љубомира Рајичића Чупе.

Први велики успех бележи 1902. године улогом Терезе у "Брачној ноћи". У Народно позориште и Београд долази 1911. године. Није тајна да је улогу Живке у "Госпођи министарки" Бранислав Нушић написао управо за Жанку Стокић.

Поводом стотог извођења представе "Госпође министарке" Бранислав Нушић је написао: "Драга Жанка, Ви и ја данас имамо малу, интимну светковину. Могу догађаји мењати режиме, могу се кризе завитлавати и обарати кабинете; Вас се кризе не може дотаћи, Ви остајете министарка, једина министарка, увек министарка".

Жанка Стокић је одиграла на стотине позоришних улога а снимила само један филм - "Грешница без греха". Сахрањена је на Топчидерском гробљу. Споменик је од Жанкине заоставштине подигла њена служавка Магда.

У Раброву је пре неколико година подигнут споменик великој глумици. Правна рехабилитација стигла је као исправка последње неправде према јединој правој министарки српског глумишта и "Грешници без греха" у сопственом животу. Прошле године подигнута је биста овој глумици у Великом Градишту.