Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОДЛАЖЕ СЕ МИЛОВ ПАД? Ђукановић једним потезом може да пролонгира нову владу

14.09.2020. 20:04
Пише:
Србија Данас/Вијести
Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

У случају увођења ванредног стања због коронавируса формирање нове Владе Црне Горе било би одложено за бар 90 дана.

У случају увођења ванредног стања због раста броја инфицираних коронавирусом и готово драматичне епидемиолошке ситуације, формирање нове Владе Црне Горе било би одложено за бар 90 дана.

Допуни налог преко терминала и узми бонус 3%

Допуни налог преко терминала и узми бонус 3%

"ДЕВОЈКА ЗА УДАЈУ 60 МЕТАРА ЛЕВО" Уместо саобраћајног знака, освануо УРНЕБЕСАН оглас (ФОТО)

"ДЕВОЈКА ЗА УДАЈУ 60 МЕТАРА ЛЕВО" Уместо саобраћајног знака, освануо УРНЕБЕСАН оглас (ФОТО)

СТРАВИЧАН СНИМАК ИЗ ЦГ: Док ауто иде 90 километара на час дете се вози у ОТВОРЕНОМ ГЕПЕКУ (ВИДЕО)

СТРАВИЧАН СНИМАК ИЗ ЦГ: Док ауто иде 90 километара на час дете се вози у ОТВОРЕНОМ ГЕПЕКУ (ВИДЕО)

Из кабинета председника Мила Ђукановића нису одговорили да ли се разматра таква опција, с обзиром да се према подацима Института за јавно здравље (ИЈЗ) од 2. септембра свакодневно региструје више од стотину новозаражених.

У априлу и мају када је било вишеструко мање заражених, ванредно стање није проглашено, али су на снази биле бројне рестриктивне мере, чак и ограничавање слободе кретања.

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

Извор ипак верује да неће бити уведено ванредно стање које би послужило за евентуални спас или одлагање политичког краја режима, што би произвело озбиљне друштвене последице, а представљало би и својеврсни државни удар и међународни скандал.

Наводе и да би у случају погоршања епидемиолошке ситуације, то морали урадити органи који имају пуни легитимитет.

Директор Института за јавно здравље Бобан Мугоша упозорио је прошле седмице да је епидемиолошка ситуација веома озбиљна и да иде ка драматичној. Он је позвао политичаре, религијске вође, истакнуте културне, просветне, спортске и друге личности да утичу на грађане да поштују мере.

Из ИЈЗ јуче је саопштено да је у Црној Гори 2.085 активних случајева COVID19, а о озбиљности ситуације сведочи и то да је готово 40 одсто тестираних било позитивно у последњем пресеку. У септембру је, закључно са јучерашњим даном, регистровано 1.878 заражених.

Наводно због високог епидемиолошког ризика, одложен је и почетак школске године за октобар, иако то нигде у региону није урађено, а ситуација с корона вирусом данас је и знатно гора.

Због корона вируса, Ђукановић је одложио изборе у Тивту без проглашења ванредног стања, а такву одлуку опозиција и део аналитичара оценили су неуставном. Иако таква могућност није постојала у Уставу, али ни Закону о избору одборника и посланика, Ђукановић је изменио одлуку и одложио изборе у Тивту до 30. августа, када су одржани и парламентарни.

Када су одложени тиватски избори 20. марта, у Црној Гори је било 14 заражених.

Посланици опозиције и дела невладиног сектора су тада истицали да је земља практично у ванредном стању, али да одлука формално није донесена јер је то некоме одговарало.

Државни врх је, према незваничним информацијама, у јулу разматрао да одложи и парламентарне изборе, када је било око 500 активних случајева инфекције. Избори су одржани, а ДПС није добио потребну већину за формирање владе.

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: МН Press

Већину за формирање Владе имају до јуче опозиционе коалиције "За будућност Црне Горе", "Мир је наша нација" и "Црно на бијело".

Према Уставу Црне Горе, ванредно стање проглашава Скупштина већином гласова свих посланика, а на предлог Савета за одбрану и безбедност. Ако Скупштина није у могућности да се састане, одлуку о проглашењу ванредног стања доноси Савет за одбрану и безбедност и подноси је на потврду Скупштини, чим она буде у могућности да се састане.

Саветом руководи председник државе Мило Ђукановић, а чланови су премијер Душко Марковић и председник Скупштине Иван Брајовић.

- Ако мандат Скупштине истиче за време ратног или ванредног стања, мандат јој се продужава најдуже 90 дана по престанку околности које су изазвале то стање - пише у Уставу.

У Уставу не пише да се не може формирати нова Скупштина током ванредног стања, већ само да се не може распуштати, јер сви прописи које Влада донесе у ванредном стању, морају се поднети Скупштини на одобрење чим буде у могућности да се састане.

У случају проглашења ванредног стања, не само да се не би променили министри у Влади у року до 90 дана, већ би на својим позицијима остали и директори Управе полиције и Агенције за националну безбедност, јер нове предлаже Влада. Директору АНБ-а Дејану Перунучићу истекао је мандат 20. августа, али је Влада одлучила да он остане на челу Агенције као вршилац дужности. Он ће остати в.д. до именовања директора АНБ-а, а најдуже шест месеци.

Правник Сергеј Секуловић каже да је увођење ванредног стања правно-теоријски могуће, али да би то могло произвести озбиљне друштвене последице.

– Ако би се уграбио моменат до конституисања новог сазива Скупштине, ушли бисмо у ризичну зону која би могла да произведе озбиљне друштвене последице. Могло би се рећи да би се радило о својеврсном државном удару – казао је Секуловић.

Он је истакао да не треба искључити и увођење ванредног стања ако епидемиолошка ситуација настави да се погоршава, наводећи да то морају урадити органи који имају пуни легитимитет.

Кандидаткиња за посланицу коалиције "Мир је наша нација" Тамара Вујовић каже да здравље грађана Црне Горе представља апсолутни приоритет, "тако да све мере с аспекта струке и заштите здравља грађана нико не може оспоравати".

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

- Изборна воља грађана, с друге стране, представља чињеницу на сасвим другом нивоу, на коју апсолутно не могу утицати било какви епидемиолошки услови и која се не сме и не може прекрајати било каквим злоупотребама, а камоли злоупотребама озбиљне епидемиолошке ситуације - казала је она.

Вујовић истиче да "би било ван памети" када би неко и помислио да општу невољу, каква је пандемија, злоупотреби за свој политички или који год интерес.

Међутим, сасвим је оправдана запитаност где нас све може стићи рука профитера на свим нашим невољама – истиче.

Она је нагласила да би ванредно стање, као опција која би послужила за евентуални спас или одлагање политичког краја режима, било "класични државни удар" и скандал међународних размера.

- Тако да не верујемо да би се на такво што одлазећа власт могла усудити, без обзира на међународно познате аутократске склоности тог режима - казала је Вујовићева.

Вујовићева је оценила да су нова влада и изградња модела за ефикаснију здравствену заштиту – неминовност.