Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У Бриселу почиње "ИГРА ПРЕСТОЛА" - Подељене главне функције, али ко ће добити КЉУЧНА МЕСТА?

02.09.2019. 10:56
Пише:
Србија Данас/Еуроактив
EU, Brisel
ЕУ, Брисел / Извор: Профимедиа

Најтраженији финансије и енергетика, социјала у запећку

Државама чланицама на дохват руке стоји јединствена прилика - преузети један од кључних портфеља највећег трговинског блока на свету, чиме могу учествовати у креирању глобалне политике. За раздобље од најмање пет година дефинишу се приоритети коришћења прорачуна Уније од 7,022 милијарди евра.

Чланице могу одлучивати о расподели прорачунских средстава будућег Вишегодишњег финансијског оквира. Европски лидери су и више него свесни важности лобирања за што бољи портфељ којим би максимизовали властити утицај на глобалној политичкој сцени, али и националну корист у одређеним сегментима.

ОВО ЈЕ ТЕШКО ТРПЕТИ: Вучић проговорио о неигрању Калинића за Србију

ОВО ЈЕ ТЕШКО ТРПЕТИ: Вучић проговорио о неигрању Калинића за Србију

ЛЕГЕНДАРНИ КОШАРКАШ О МЕЧУ СТОЛЕЋА: Ко каже да ће Америка и Србија играти финале?

ЛЕГЕНДАРНИ КОШАРКАШ О МЕЧУ СТОЛЕЋА: Ко каже да ће Америка и Србија играти финале?

ПОТПУНО ОТКАЧЕНО: Мута дао НОВИ НАДИМАК Јокићу! Сви су плакали од смеха

ПОТПУНО ОТКАЧЕНО: Мута дао НОВИ НАДИМАК Јокићу! Сви су плакали од смеха

Новоизабрана председница Комисије мора да пронађе оптималну формулу за извршну власт Европске уније најкасније до 31. октобра. Урсула фон дер Лајен треба кандидатима држава чланица да додели портфеље којим ће управљати до 2024. године.

При томе мора да води рачуна о односу снага старих и нових држава чланица, њиховој развијености и величини. У обзир мора узети и политички контекст владајућих у земљи из које долази кандидат, који ресор ће добити и какав су његов лични квалитет и компетенције.

Да ће у фокусу бити родна равноправност говори и податак да је Урсула вон дер Лајен за сваку позицију затражила по два кандидата: мушкарца и жену. Земљама које се одлуче само за кандидаткињу нова је председница обећала је већу слободу у одабиру портфеља.

За сада има само девет повереница, исто онолико колико их је имао њен претходник Жан Клод Јункер. Валдис Домбровскис и Јирки Катаинен бивши су премијери својих држава, а Франс Тимерманс и Сесилија Малмстрем бивши су министри спољних тј. европских послова.

Урсула фон дер Лајен није имала државничку функцију која је упоредива с досадашњим председницима Комисије, а биографије кандидата за њену Комисију немају ону тежину и искуство коју су имали Јункерови кандидати. 

Због тога се очекује да ће током њеног мандата ојачати улога председнице Комисије, због чега би се могла централизовати извршна власт ЕУ.

Прва и најочитија промена у односу на претходни сазив Комисије јесте чињеница да ће Урсула фон дер Лајен сарађивати са само 26 комесара. Нови британски премијер, Борис Џонсон у Брисел неће послати свог комесара Џулијана Кинга до финализације Брегзита.

ЛОВАЦ НА УРАГАНЕ АВИОНОМ УЛЕТЕО У СРЕДИШТЕ ДОРИЈАНА: Овако изгледа "око" МОНСТРУОЗНЕ ОЛУЈЕ од које стрепи АМЕРИКА! (ВИДЕО)

ЛОВАЦ НА УРАГАНЕ АВИОНОМ УЛЕТЕО У СРЕДИШТЕ ДОРИЈАНА: Овако изгледа "око" МОНСТРУОЗНЕ ОЛУЈЕ од које стрепи АМЕРИКА! (ВИДЕО)

НАЈВЕЋИ РИТУАЛ ЖРТВОВАЊА ИКАД: Нађена гробница са 227 скелета деце (ФОТО)

НАЈВЕЋИ РИТУАЛ ЖРТВОВАЊА ИКАД: Нађена гробница са 227 скелета деце (ФОТО)

СВЕТСКИ ВЕЛЕГРАДИ КОЈЕ ЋЕ ВОДА ПОТОПИТИ: Џакарта није једина, опасност вреба Пекинг, Вашингтон...

СВЕТСКИ ВЕЛЕГРАДИ КОЈЕ ЋЕ ВОДА ПОТОПИТИ: Џакарта није једина, опасност вреба Пекинг, Вашингтон...

Чини се како ће нова комесарка ојачати број економских ресора што од ње тражи све већи број држава - чланица, и то науштрб оних социјалних.

Због начела супсидијарности, којим се омогућава чланицама омогућава суверено одлучивање о друштвеним и правним питањима, социјални ресори су тигар од папира. Већина држава чланица жели нешто опипљивије, а то је да кандидати буду на челу финансија, економских послова или енергетике.

Четири државе чланице већ сада знају у којим ће фотељама бити њихови кандидати следећих пет година. Немица Урсула фон дер Лајен, бивша министарка канцеларке Ангеле Меркел, у драматичним је превратима почетком јула успела да осигура челно место у Комисији.

Данкиња Маргрет Вестагер из редова либерала и социјалдемократа Франс Тимерманс из Холандије биће њени први потпредседници.

Шпанија ће имати бившег министра спољних послова на челу европске дипломатије. Ђузеп Борељ би тако у новембру требало да замени Федерику Могерини, што неће бити једноставно јер се уз актуалног шпанског министра спољних послова вежу бројне контроверзе.

План Урсуле фон дер Лајен је премошћавање разлика између чланица запада и истока Европе, а ту би највише могла да профитира Хрватица из Дубровника, Дубравка Шуица.

Као потпредседница посланичког клуба ЕПП-а имала је кључну улогу у лобирању за Фон Дер Лајен, а премијер Андреј Пленковић био је главни zagovarač EPP-a за одабир немачке министарке одбране на нивоу Европског савета. И сам Пленковић је поручио да ће јавност бити јако задовољна портфељем којим ће управљати Дубравка Шуица.

Ове је године међу државама чланицама најтраженији ресор - енергетика. Тај би портфељ, наиме, држави којој се додели дао кључну геостратешку улогу у јеку сукоба САД и Русије када Европа по сваку цену жели да постане енергетски независна. Тренутно је чак шест држава обзнанило свој интерес за тим ресором: Пољска, Луксембург, Естонија, Румунија, Словачка, Летонија и Грчка.

Неколицина држава, међу којима су Француска и Италија, већ је најавила да жели социјални портфељ. Задовољан кадровским решењем, према којем је на чело Европске централне банке дошла Кристин Лагард, Емануел Макрон препушта економске бриге ЕУ другим земљама.

Истовремено, свог кандидата жели видети на челу климатске политике. Разумљиво, због Париског климатској споразума који постаје предводник француске спољне политике.

БОНУС ВИДЕО: Ово су НАЈМОЋНИЈЕ ФОТОГРАФИЈЕ које су икада направљене, а иза сваке се крије ПОСЕБНА ПРИЧА (ВИДЕО)