Ако видите ове ПРОМЕНЕ на ЉУСЦИ ЈАЈЕТА, бацајте га ОДМАХ - Може бити опасно по здравље, ризикујете ТРОВАЊЕ
Јаја су једна од најчешћих намирница у готово сваком домаћинству, али и једна од најосетљивијих када је у питању чување и припрема.
Јаја су чест избор за брзи доручак јер не постоји погрешан начин припреме. Можете их скувати, испржити јаја на око или направити кајгану – укус ће свеједно бити одличан.
Јаја садрже и квалитетне протеине, а немају много калорија. Ипак, оно што нас мучи када купујемо јаја како да изабремо она која су најбоља.
Узимамо она која су нам „лепа на око“, а јаја које имају неравнине и тачкице на љусци обично избегавамо. Стручњаци су резрешили дилему зашто настају нека јаја тако изгледају и да ли су безбедна за употребу.
„Ове тамне мрље настају на почетку процеса, док јаје још „путује“ кроз кокошку. На том путу јаја се окреће, и ако се то дешава преспоро, на крају може добити пегице. Неравна љуска јајета, такође настаје током тог процеса“, тврде они.
Да ли је безбедно јести таква јаја. Кратак одговор је – „да“. Најважнији део када је у питању безбедност у конзумирању јаја је начин на који их кувате. Јаја могу да садрже бактерију салмонелу која је у САД други најчешћи узрочник тровања храном. Стручњаци упозоравају да црне или зелене мрље унутар љуске јаја могу да указују да у јајима има бактерија.
Како препознати покварено или контаминирано јаје?
Постоји неколико једноставних трикова како да препознате да ли је јаје свеже или потенцијално опасно:
Тест плутања у води – Напуните чинију водом и пажљиво спустите јаје унутра.
Ако јаје потоне и лежи водоравно на дну, свеже је. Ако се подигне на један крај, али и даље додирује дно, старије је, али још увек употребљиво. Ако плута на површини, вероватно је покварено јер је ваздушна комора унутра нарасла, што значи да је дошло до разградње унутрашњег садржаја.
Провера љуске – Напукнута љуска може омогућити бактеријама да уђу у унутрашњост јајета. Ако приметите пукотине, боље га је избегавати. Такође, ако љуска делује масна или лепљива, може значити да је јаје било изложено контаминацији.
Мирис јајета – Када разбијете јаје, обратите пажњу на мирис. Сумпораст, непријатан мирис указује на то да је јаје покварено и да га треба бацити.
Боја беланца и жуманца – Свеже јаје има провидно беланце и живо обојено жуманце. Ако приметите зелене, црне или ружичасте мрље унутар јајета, то може указивати на присуство бактерија или плесни, па га не би требало конзумирати.
Лепљива или пенаста текстура беланца – Ако приметите да је беланце превише течно, мутно или пенасто, то може бити знак бактеријске контаминације.
Како безбедно користити јаја?
Чувајте јаја у фрижидеру на температури испод 4°Ц. Увек перите руке пре и после руковања јајима. Кувајте јаја док жуманце и беланце не очврсну, јер висока температура уништава потенцијалне бактерије. Избегавајте конзумирање сирових јаја, посебно ако су пореклом из непроверених извора. Пратећи ове савете, можете бити сигурни да конзумирате свежа и безбедна јаја без ризика по здравље!