ДОМАЋИ ОМЕКШИВАЧ ЗА ВЕШ који мирише боље од куповног: направите га за 2 минута од 3 састојка која већ имате у кући
Заборавите на скупе индустријске омекшиваче – домаћице широм Србије куну се у овај једноставан трик! Домаћи омекшивач прави се од само неколико састојака из кухиње, мирише прелепо, чини веш меким као пена и не оставља трагове у машини. Припрема траје минут, а ефекат је исти као код куповних производа, само много здравији за кожу и осетљиву гардеробу.
Ако сте икада пожелели да вам веш буде мек, свеж и мирисан, а да притом уштедите новац и избегнете агресивне хемикалије, домаћи омекшивач је право решење. Овај рецепт већ годинама кружи међу домаћицама јер је једноставан, ефикасан и погодан чак и за оне који имају осетљиву кожу или малу децу. Уз то, омекшивач направљен код куће продужава век трајања гардеробе јер не оставља наслаге на влакнима нити у машини за веш.
Најбоље од свега? Састојке сигурно већ имате код куће – сирће, сода бикарбона и мало благог, нежног мириса (етерично уље по избору).
РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ ОМЕКШИВАЧ ЗА ВЕШ
Састојци:
200 мл алкохолног сирћета
1 кашика соде бикарбоне
500 мл воде
10–15 капи етеричног уља (лаванда, лимун, памук, бергамот – шта волите)
Припрема:
У већу посуду сипајте сирће.
Лагано додајте соду бикарбону – пена ће се пењати, зато сипајте постепено.
Када се смири реакција, додајте воду и добро промешајте.
На крају умешајте неколико капи етеричног уља за мирис.
Сипајте у боцу и чувајте као и обичан омекшивач.
Како се користи:
Додајте пола шољице (50–70 мл) у преграду за омекшивач.
Веш ће бити мекан, освежен, без непријатних мириса, а машина потпуно чиста – сирће раствара каменац и талог.
ЗАШТО ЈЕ ОВАЈ ОМЕКШИВАЧ БОЉИ ОД КУПОВНИХ?
Не оставља наслаге које могу задржавати мирисе или оштетити гардеробу.
Природни састојци – идеални за бебе и особе са осетљивом кожом.
Уклања непријатне мирисе боље него индустријски производи.
Омекшава воду па се прашак боље испира.
Јефтин је – неколико пута мање кошта од фабричког омекшивача.
Продужава век трајања машине јер спречава стварање каменца.