НЕ КУПУЈТЕ ИХ ПРЕ НЕГО ШТО УРАДИТЕ ОВО: Брз трик открива да ли су краставац и парадајз пуни пестицида
Краставац и парадајз су незаобилазни на сваком столу током пролећа и лета, али све чешће се поставља питање – колико су заиста безбедни за конзумацију? На изглед свежи и здрави, а заправо пуни пестицида који могу озбиљно да угрозе здравље. Срећом, постоји један брз и једноставан трик који можете да примените одмах – пре него што их ставите у корпу!
У сезони кад пијаце и маркети врве од домаћих и увозних плодова, многи бирају краставац и парадајз као основне састојке за салате, ужину или лагану вечеру. И док сви тражимо „домаће“ и „непрскано“, истина је да велики број плодова садржи трагове пестицида, и то много више него што мислимо.
Стручњаци упозоравају да прекомерно прскање може довести до накупљања штетних хемикалија у организму, које су повезане с хормонским поремећајима, смањеним имунитетом па чак и хроничним болестима. Зато је провера воћа и поврћа пре куповине постала важнија него икад.
Али како да знате да ли су краставац и парадајз прскани?
Ево брзог трика који може да вам помогне:
- Погледајте површину плода. Ако је парадајз превише гладак, сјајан и без иједне неправилности – вероватно је третиран пестицидима или воском.
- Краставац који изгледа "савршено" и има вештачки сјај такође је сумњив. Природни, домаћи краставци често имају храпаву кору и нису уједначеног облика.
- Направите тест у води: Убаците парадајз или краставац у чашу са топлом водом и мало соде бикарбоне. Ако се на површини формира масни филм или бели слој – постоји велика вероватноћа да је плод био третиран хемикалијама.
Како да их очистите код куће?
Чак и ако сте већ купили сумњиве плодове, немојте паничити. Потопите их у раствор воде, соде бикарбоне и мало сирћета на 15–20 минута. Затим их добро оперите под млазом хладне воде. Ова метода може уклонити чак и до 90% површинских пестицида.
Краставци и парадајз јесу здрави и корисни, али само ако су чисти и безбедни за јело. Следећи овај једноставан трик, можете бити сигурнији у оно што уносите у организам – и сачувати здравље своје породице. Не купујте их док не знате шта заиста једете.