Заборавите на ПАПИР ЗА ПЕЧЕЊЕ - Избаците га из кухиње, одложите у ђубре и никад више не купујте, штети здрављу
Папир за печење односно пек папир се често користи у кухињи, али мало људи зна да шкоди здрављу.
Неизоставан део многих кухиња управо је папир за печење. Поготово је погодан када не желимо да упрљамо плех односно посуду коју стављамо у пећницу.
Међутим, он није баш најсигурнији за употребу. Постоји неколико потенцијалних ризика на које треба обратити пажњу.
Пек папир углавном делује наивно, као да се ради заиста само о папиру. Ипак, да би био отпоран на топлоту, пролази кроз процес који подразумева премазивање силиконом. На тај начин су му нелепљива својства знатно појачана.
Процес избељивања је присутан код многих произвођача пек папира, што потенцијално доводи до присуства диоксина. То је токсична супстанца која се ослобађа на високим температурама.
Диоксин штети развоју и репродуктивним органима. Може се складиштити у организму чак 7 до 11 година.
Уместо пек папира, препоручује се окретање здравијим алтернативама попут бакарног посуђа, керамичких судова и стаклених посуда.