Zaboravite na PAPIR ZA PEČENJE - Izbacite ga iz kuhinje, odložite u đubre i nikad više ne kupujte, šteti zdravlju
Papir za pečenje odnosno pek papir se često koristi u kuhinji, ali malo ljudi zna da škodi zdravlju.
Neizostavan deo mnogih kuhinja upravo je papir za pečenje. Pogotovo je pogodan kada ne želimo da uprljamo pleh odnosno posudu koju stavljamo u pećnicu.
Međutim, on nije baš najsigurniji za upotrebu. Postoji nekoliko potencijalnih rizika na koje treba obratiti pažnju.
Pek papir uglavnom deluje naivno, kao da se radi zaista samo o papiru. Ipak, da bi bio otporan na toplotu, prolazi kroz proces koji podrazumeva premazivanje silikonom. Na taj način su mu nelepljiva svojstva znatno pojačana.
Proces izbeljivanja je prisutan kod mnogih proizvođača pek papira, što potencijalno dovodi do prisustva dioksina. To je toksična supstanca koja se oslobađa na visokim temperaturama.
Dioksin šteti razvoju i reproduktivnim organima. Može se skladištiti u organizmu čak 7 do 11 godina.
Umesto pek papira, preporučuje se okretanje zdravijim alternativama poput bakarnog posuđa, keramičkih sudova i staklenih posuda.