Брза ГРЧКА КРЕМПИТА од кора за питу, а пуна ванил крема и натопљена сирупом - Посластица готова за само 20 минута, створене за праве сладокусце
Ако волите слатке, кремасте посластице које се праве брзо, грчка кремпита – галактобурек, је прави избор за вас! Овај једноставан рецепт не захтева пуно труда, а резултат је права слатка уживанција. Пуфнаста пита од кора за питу, богата са ванилин кремом, преливена сочним сирупом – једноставно се топи у устима.
Ако волите слатке, кремасте посластице које се праве брзо, грчка кремпита – галактобурек, је прави избор за вас! Овај једноставан рецепт не захтева пуно труда, а резултат је права слатка уживанција. Пуфнаста пита од кора за питу, богата са ванилин кремом, преливена сочним сирупом – једноставно се топи у устима.
За само 20 минута припреме можете уживати у прелепој, мирисној посластици која ће вас подсетити на грчке улице, а сваком залогају ћете се враћати с уживањем. Без потребе за компликованим састојцима, овај галактобурек је идеалан за брзе посластице у свакодневним приликама, али и за специјалне тренутке када желите да импресионирате госте.
Брза, укусна и кремаста – савршен спој који ваша породица и пријатељи неће моћи да одоле!
Састојци
10 кора за питу
мало уља
мало вруће воде
За фил:
5 целих јаја
150 грама гриза
250 грама шећера
1 кесица ванилин шећера
1,3 литра млека
40 грама густина
50 грама путера
За сируп:
300 грама шећера
30 дл воде
рендана кора поморанџе
1 кесица ванилин шећера
прстохват цимета
Припрема
Најпре се прави сируп за прелив, тако што се помешају шећер, ванилин шећер и вода и скувају уз мешање. Укључите шпорет на најјаче, па смањите на тиху ватру и кувајте пет минута. На крају додајте рендану кору поморанџе и мало цимета, па оставите са стране да се хлади.
Затим сипајте у шерпу 1,2 литра млека и одвојте 100 мл са стране.
Скувајте млеко, па у то умутите јаја и шећер. Одвојено размутите 100 млека и гриз, па сипајте у ту смесу и наставите да мешате.
Након што се згусне, склоните с ватре, па додајте путер и умутите миксером.
Обложите плех пек-папиром, па премажите једну по једну кору отопљеним путером и ставите на дно пет премазаних кора.
Потом на пету кору нанесите фил.
Преко фила ређајте још четири коре, уз обавезно премазивање сваке путером.
Потом ставите пету, ненамазану путером.
Ножем засеците питу на коцке, па прелијте с мало уља и попрскајте врућом водом.
Пеците око 40 минута у рерни загрејаној на 180 степени.
Потом процедите сируп и прелијте питу охлађеним сирупом.
Ставите у фрижидер, па служите хладно.