DOMAĆI RECEPT za sarme idealne za ove HLADNE DANE: Odmah će vas vratiti u detinjstvo - a jednostavno se prave!
Napravite čak i fil!
Sastojci:
-
1 glavica kiselog kupusa (veća)
-
700 g mlevenog mesa (pola svinjsko, pola juneće)
-
1 šolja pirinča
-
2 glavice crnog luka
-
2 šargarepe
-
1 jaje
-
1 kašika mlevene paprike
-
so i biber po ukusu
-
malo ulja ili masti
-
100 g dimljene slanine (ili suve rebarce, kolenica, po želji)
-
1 list lovora
-
1 kašika brašna (za zapršku, po želji)
Priprema:
Priprema kupusa:
Odvojite listove kiselog kupusa, isperite ih ako su previše slani ili kiseli, pa ocedite. Odsecite zadebljale delove pri dnu lista da se lakše motaju.
Fil:
Na malo ulja propržite sitno seckan luk i rendanu šargarepu dok ne omekšaju. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni. Zatim dodajte pirinač, papriku, biber i so po ukusu. Sklonite sa vatre, dodajte jaje i dobro promešajte.
Motanje sarme:
Na svaki list kupusa stavite kašiku fila i pažljivo urolajte, uvlačeći krajeve da fil ne ispada.
Slaganje u šerpu:
Na dno šerpe stavite iseckane listove kupusa i nekoliko komada dimljenog mesa. Slažite sarmice u krug, red po red. Kad složite sve, prekrijte ih ostatkom kupusa i dodajte još koji komad mesa.
Kuvanje:
Nalijte toplom vodom (da prekrije sarmu), dodajte lovorov list i poklopite. Kuvajte na laganoj vatri oko 2 do 3 sata. Po potrebi dolivajte malo vode.
Zaprška (opciono):
Ako volite da sarma bude gušća, na kraju napravite zapršku – na malo ulja propržite kašiku brašna i dodajte malo mlevene paprike, pa sipajte u sarmu i pustite da krčka još desetak minuta.