Како да за зиму НАПРАВИТЕ САВРШЕНЕ КИСЕЛЕ КРАСТАВЦЕ: Проверен рецепт корак по корак - успева и почетницима, укус бољи од оних из продавнице
Ако желите да ваша зимница мирише на домаће, а киселе краставце обожава цела породица, ево једноставног рецепта који успева свима – без компликација, без тајних састојака и баш онако како су то радиле наше баке.
Јесен је право време да кућа замирише на зимницу. А киселе краставце ретко ко не воли – хрскави, освежавајући и савршени уз свако јело. Док многи посежу за онима из продавнице, домаћи корнишони имају посебан укус и увек враћају у детињство. Добра вест је да њихова припрема није компликована и да свако, па чак и потпуни почетник, може да направи зимницу којом ће се поносити.
У наставку вас водимо корак по корак – од припреме паца до кувања тегли – како би ваши киселе краставци били савршени, хрскави и трајали целу зиму.
Рецепт за савршене домаће киселе краставце
Потребни састојци:
- свежи корнишони (колико желите, опрани и осушени)
- вода
- сирће
- со
- шећер
- (по жељи) зрна слачице и бибера – за “индустријски” укус
- пластични притискачи за тегле
Корак по корак припрема:
1. Припрема
У већој шерпи помешајте воду, сирће, со и шећер. Однос нека буде по вашем укусу – обично се ставља:
- 1 литар воде
- 1 литар сирћета
- 3 кашике соли
- 5 кашика шећера
Све ставите на шпорет и пустите да проври. Када баци кључ, склоните шерпу са рингле и оставите да се пац потпуно охлади.
2. Стерилизација тегли
Док се пац хлади, припремите стаклене тегле. Најбоље је да их оперете и ставите у рерну на 100°Ц на 15-ак минута, или их обарите у кључалој води. Тегле морају бити потпуно чисте и суве.
3. Пуњење тегли
У сваку стерилну теглу поређајте опране и осушене корнишоне. Можете додати и зачине по жељи – неколико зрна бибера или мало слачице. Затим прелијте охлађеним пацом тако да краставци буду потпуно потопљени. На врх ставите пластични притискач који ће их држати под пацом.
4. Кување тегли
У велику шерпу ставите кухињску крпу на дно, па поређајте напуњене и затворене тегле. Сипајте воду тако да покрије око 4 цм дна тегли. Ставите на ринглу, пустите да проври и од тренутка кључања кувајте још 15 минута.
5. Хлађење и чување
Након кувања, пажљиво извадите тегле, добро их затворите, умотајте у ћебе и оставите да се потпуно охладе до сутрадан. Тако се ствара вакуум и ваша зимница ће трајати месецима.
Савет више:
Ако волите изразито хрскаве краставце, бирајте ситније и чвршће корнишоне.
Притискач је обавезан јер спречава да краставци испливају и покваре се.
Овако спремљене, киселе краставце можете чувати на хладном и тамном месту и до годину дана.