Kako da za zimu NAPRAVITE SAVRŠENE KISELE KRASTAVCE: Proveren recept korak po korak - uspeva i početnicima, ukus bolji od onih iz prodavnice
Ako želite da vaša zimnica miriše na domaće, a kisele krastavce obožava cela porodica, evo jednostavnog recepta koji uspeva svima – bez komplikacija, bez tajnih sastojaka i baš onako kako su to radile naše bake.
Jesen je pravo vreme da kuća zamiriše na zimnicu. A kisele krastavce retko ko ne voli – hrskavi, osvežavajući i savršeni uz svako jelo. Dok mnogi posežu za onima iz prodavnice, domaći kornišoni imaju poseban ukus i uvek vraćaju u detinjstvo. Dobra vest je da njihova priprema nije komplikovana i da svako, pa čak i potpuni početnik, može da napravi zimnicu kojom će se ponositi.
U nastavku vas vodimo korak po korak – od pripreme paca do kuvanja tegli – kako bi vaši kisele krastavci bili savršeni, hrskavi i trajali celu zimu.
Recept za savršene domaće kisele krastavce
Potrebni sastojci:
- sveži kornišoni (koliko želite, oprani i osušeni)
- voda
- sirće
- so
- šećer
- (po želji) zrna slačice i bibera – za “industrijski” ukus
- plastični pritiskači za tegle
Korak po korak priprema:
1. Priprema
U većoj šerpi pomešajte vodu, sirće, so i šećer. Odnos neka bude po vašem ukusu – obično se stavlja:
- 1 litar vode
- 1 litar sirćeta
- 3 kašike soli
- 5 kašika šećera
Sve stavite na šporet i pustite da provri. Kada baci ključ, sklonite šerpu sa ringle i ostavite da se pac potpuno ohladi.
2. Sterilizacija tegli
Dok se pac hladi, pripremite staklene tegle. Najbolje je da ih operete i stavite u rernu na 100°C na 15-ak minuta, ili ih obarite u ključaloj vodi. Tegle moraju biti potpuno čiste i suve.
3. Punjenje tegli
U svaku sterilnu teglu poređajte oprane i osušene kornišone. Možete dodati i začine po želji – nekoliko zrna bibera ili malo slačice. Zatim prelijte ohlađenim pacom tako da krastavci budu potpuno potopljeni. Na vrh stavite plastični pritiskač koji će ih držati pod pacom.
4. Kuvanje tegli
U veliku šerpu stavite kuhinjsku krpu na dno, pa poređajte napunjene i zatvorene tegle. Sipajte vodu tako da pokrije oko 4 cm dna tegli. Stavite na ringlu, pustite da provri i od trenutka ključanja kuvajte još 15 minuta.
5. Hlađenje i čuvanje
Nakon kuvanja, pažljivo izvadite tegle, dobro ih zatvorite, umotajte u ćebe i ostavite da se potpuno ohlade do sutradan. Tako se stvara vakuum i vaša zimnica će trajati mesecima.
Savet više:
Ako volite izrazito hrskave krastavce, birajte sitnije i čvršće kornišone.
Pritiskač je obavezan jer sprečava da krastavci isplivaju i pokvare se.
Ovako spremljene, kisele krastavce možete čuvati na hladnom i tamnom mestu i do godinu dana.