КЕЧАП-ЗИМНИЦА по рецепту Џејмија Оливера: Здравији је од сваког купљеног, а ево како све можете да га користите!
Домаћа смеса од парадајза, инспирисана кечапом, може да траје и до шест месеци ако се правилно припреми и ускладишти.
Најбоље од свега – нема конзерванса ни адитива, а укус је богат и пун летњих мириса затворених у тегли.
Потребни састојци:
-
1–2 средње главице црног лука
-
1/2 коморача или 1 кашичица капара
-
150 г целера
-
маслиново уље (по потреби)
-
100 мл винског сирћета
-
1 комад свежег ђумбира величине кашичице или 1 кашичица сувог
-
3 чена белог лука
-
сушене љуте папричице по укусу
-
1 веза босиљка
-
10 листова жалфије
-
1 кашика семенки коријандера
-
2 каранфилића
-
1 кашичица свеже млевеног бибера
-
со по укусу
-
1,5 кг зрелог парадајза
-
70 г жутог шећера
Припрема:
Поврће (осим белог лука и парадајза) исеците на крупније комаде и ставите у шерпу са дебљим дном. Додајте мало маслиновог уља, ситно исецкан ђумбир, бели лук, љуту паприку, сецкан босиљак, уситњен коријандер и каранфилиће. Посолите, побиберите и крчкајте на тихој ватри око 15 минута уз повремено мешање.
Затим убаците ољуштен парадајз и 350 мл воде. Кувајте најпре на јакој ватри да прокључа, а затим смањите и оставите да се крчка око пола сата, док течност не испари отприлике до половине. Додајте сецкану жалфију, промешајте и оставите смесу да се мало прохлади.
Уситните све у блендеру, а по жељи процедите кроз цедиљку да буде глатко. Вратите смесу у шерпу, додајте шећер и сирће и кувајте још око 30 минута док се не згусне. По потреби досолите или додајте бибер.
Готов сос сипајте у стерилисане тегле или флаше, добро затворите и оставите да се полако хлади. Чувајте у фрижидеру или на сувом, тамном месту – овако припремљена смеса траје до шест месеци.