Лепа Лукић открива шта једе сваки дан: ПОСНА ЧОРБА од поврћа за коју верује да јој помаже да очува здравље и виталност
Рецепт Лепе Лукић за виталност и дуговечност је здрава исхрана, тачније јела на кашику.
Лепа Лукић увелико гази девету деценију, а за својих осамдесет и пет година изгледа и више него витално. Она сматра да је поред веселог духа који је одувек поседовала њеном младоликом изгледу допринела и исхрана. Рецепт Лепе Лукић за виталност и дуговечност је здрава исхрана, тачније јела на кашику.
– Не волим јаку храну, волим да је код мене све природно. Слободно могу рећи да волим само јела на кашику. Роштиљ не узимам у уста. Није сад да ја никада не једем месо, поједем га и то се деси, али нисам велики љубитељ. Волим суве, домаће колаче, а што се тиче торти, нисам велики љубитељ. Углавном не једем пуно слатко и не преједам се у сваком смислу те речи – открила је певачица.
Много водим рачуна о томе шта једем и практикујем само лагану исхрану. Конзумирам само пилеће и ћуреће месо, остало, кажу, није здраво уносити у организам. Пазим да се не угојим јер године чине своје. Јео не јео, увек добијеш понеки килограм вишка, а то ми поприлично смета.
Линију успевам да одржим само зато што волим да једем кувано. Лепо кувам, а ништа не запржим. Највише једем боранију, грашак, слатки купус с телетином, пиле на тефлону без уља, бакин хлеб… Једем доста воћа и поврћа. Правим чорбице од карфиола, броколија, келерабе, ма прсте да полижеш – открила је Лепа, а ми вам предлажемо један од рецепата за јело које дива народне музике обожава – нешто на кашику.
Рецепт Лепе Лукић за чорбу од поврћа
Састојци
– 1 црни лук
– 3 шаргарепе
– 1 паштрнак
– 1 корен целера
– 1 келераба
– 1 кромпир
– першун лист, мирођија
– мешавина зачина, бибер
– маслиново уље
Лук очистити, ситно исецкати и динстати на маслиновом уљу док не буде стакласт.
Шаргарепу, паштрнак и целер, опрати, очистити и исецкати на коцкице и додати лук, динстати све заједно. Кромпир очистити и исецкати на коцкице исто урадити са келерабом, додати у издинстано поврће.
Налити воду и кувати док поврће не омекша. Прохлађено поврће измиксати, али не да се добије крем, него да остане грубља текстура и вратити у чорбицу.
Пре послужења у сваку чинију ставити по једну малу кашичицу киселе павлаке (уколико не постите) и посути уситњеном мирођијом и першуном .
Србија Данас/Свет, Ирена Ћирић/Пренела Ј.Ш.