Милан Станковић припрема најлепши посни доручак: Певач га спрема за мање од 10 минута - Преукусно је и здраво
Иако многи мисле да је посно кување ограничавајуће, Миланов избор показује да се и од најједноставнијих састојака може направити укусан оброк, само уз мало маште и добре воље.
Певач Милан Станковић, који строго поштује све посне обичаје, открио је једно од својих омиљених јела током поста – хумус на води, лаган, здрав и потпуно посан намаз који се припрема без иједне капи уља. Иако многи мисле да је посно кување ограничавајуће, Миланов избор показује да се и од најједноставнијих састојака може направити укусан оброк, само уз мало маште и добре воље.
Хумус, као популаран блискоисточни специјалитет, у Милановој верзији постаје још једноставнији и лаганији, али и даље богат укусом. Овај намаз идеалан је за доручак, али и као ужина или додатак лаганом ручку.
Састојци за хумус на води:
-
200 г куваних леблебија (може и из конзерве)
-
4 кашике тахинија (паста од сусама)
-
1 кашичица соли
-
1/2 кашичице бибера
-
Сок од 2 мања лимуна
-
1 кашика сувог влашца
-
1 кашика белог лука у праху
-
Зачинска паприка за декорацију
Припрема:
У блендер ставите куване леблебије, тахини, со, бибер, суви влашац, бели лук у праху и свеже цеђен сок од лимуна. Добро измиксајте све састојке док се не сједине у компактну смесу.
Уколико вам се учини да је хумус превише густ, додајте мало воде из конзерве леблебија, која ће га додатно омекшати и дати савршену кремасту текстуру.
Важно је блендирати неколико минута, јер се једино тако добија потпуно глатка, свиленкаста маса, као из најбољих ресторана.
Када постигнете жељену структуру, готов хумус пребаците у чинију за сервирање. Остатак чувајте у затвореној тегли у фрижидеру – овакав хумус може стајати неколико дана и биће одличан додатак сваком оброку током поста.
Пре сервирања, поспите га мало зачинском паприком, што ће додатно обогатити укус, али и учинити да јело изгледа привлачно на тањиру.
Зашто Милан обожава хумус на води?
Осим што је лаган и нутритивно богат, овај намаз:
-
не садржи уље, па је идеалан за оне који посте на води,
-
једноставан је и брз за припрему,
-
сјајно се слаже са интегралним хлебом, поврћем или тортиљама,
-
пружа енергију, а не оптерећује организам.
Милан често истиче да током поста настоји да једе храну која је здрава и чиста, а хумус на води савршено се уклапа у његов начин исхране.