Васина торта, понос српског посластичарства: Ако у рецепт додате ОВАЈ САСТОЈАК, спремаћете је за сваку прославу
Њена лагана кора од ораха, ароматичан фил обогаћен соком и кором поморанџе, као и раскошан, сјајан кувани снег од беланаца чине савршен спој орашастих, цитрусних и кремастих нота. Управо та комбинација даје десерту јединствену хармонију укуса која остаје запамћена.
Постоји торта која не осваја само савршеним укусом, већ и топлом, готово романтичном причом која је прати више од једног века. Васина торта није само десерт – она је симбол љубави, захвалности и дубоко укорењене домаће традиције, па зато заузима посебно место у српској кулинарској историји.
Према предању, рецепт потиче још из 1908. године. У то време, млади Параћинац Васа Чокрљан нашао се у тешкој животној ситуацији: његовој супрузи Јелени порођај је био ризичан, и лекари су сумњали да ће и она и беба преживети.
Васа је тада одлучио да је поведе код познатих бечких стручњака, и та храбра одлука спасила је оба живота. Када је Јелена донела на свет здраво дете, њена мајка, дирнута зетовом пожртвованошћу, решила је да се одужи на начин на који је најбоље знала – припремила му је торту. Тако је настала чувена Васина торта, десерт који се и данас преноси с колена на колено. Важно је додати да су поморанџе почетком 20. века биле реткост и луксуз, због чега је торта са овим састојком представљала право богатство и могла се видети само у малом броју домова.
Васина торта данас је синоним за свечаност. Њена лагана кора од ораха, ароматичан фил обогаћен соком и кором поморанџе, као и раскошан, сјајан кувани снег од беланаца чине савршен спој орашастих, цитрусних и кремастих нота. Управо та комбинација даје десерту јединствену хармонију укуса која остаје запамћена.
Састојци
За кору:
6 беланаца
6 жуманаца
6 кашика шећера
2 кашике брашна
100 г млевених ораха (или бадема)
За фил:
300 мл млека
150 г шећера
200 г млевених ораха
100 г чоколаде
сок од 1 поморанџе
рендана кора 1 поморанџе
4 жуманца
100 г путера (опционо, за богатији укус)
За кувани снег:
4 беланца
200 г шећера
3 кашике воде
сок од пола лимуна
За декорацију:
танко исечене кришке поморанџе (свеже или ушећерене)
листићи бадема или ораха, по жељи
Припрема
1. Припрема коре
Умутите беланца у чврст снег, па постепено додајте шећер док маса не постане густа, стабилна и сјајна. Жуманца посебно умутите, па их нежно умешајте у снег од беланаца. Додајте брашно и млевене орахе, а смесу сједините лагано, варјачом, како бисте сачували ваздушасту текстуру.
Смесу сипајте у плех обложен папиром за печење и пеците на 170°Ц око 25 минута, док се кора не одвоји од ивица. Оставите да се охлади, а по жељи је можете лагано натопити соком од поморанџе како би била сочнија.
2. Припрема фила
У шерпи загрејте млеко са шећером и сачекајте да проври. Додајте млевене орахе и мешајте док се не добије гушћа смеса, затим убаците чоколаду да се потпуно отопи.
Жуманца умутите и кувајте их на пари док се не згусну, па их умешајте у прохлађену орашасту масу. Додајте сок и рендану кору поморанџе, што је кључни део аутентичног укуса Васине торте. Уколико желите пунији, кремастији фил, додајте и омекшали путер. Оставите фил да се потпуно охлади.
3. Припрема куваног снега
Шећер и воду кувајте док не добијете густ сируп сличан меду. Беланца умутите у чврст снег, па уз непрекидно мућење сипајте врели сируп у танком млазу. Додајте сок од лимуна и наставите да мутите док маса не постане изузетно сјајна, чврста и стабилна. Овај снег представља декоративну и препознатљиву завршницу торте.
4. Слагање торте
На тацну положите кору, премажите је равномерним слојем фила од ораха и поморанџе, а преко нанесите богат слој топлог куваног снега, који се у том тренутку најлепше обликује. Поравнајте површину, украсите кришкама поморанџе и по жељи листићима бадема или ораха.
Торту је најбоље оставити неколико сати у фрижидеру, идеално преко ноћи, како би се укуси повезали и све компоненте савршено учврстиле.
Савети за савршен резултат
За још интензивнији и ароматичнији укус, у фил можете додати кашику рума или likera од поморанџе.
Кувани снег увек наносите док је још топао – тада је најлакше обликовати га.
Торту чувајте у фрижидеру и служите добро охлађену, како би се у потпуности осетила њена препознатљива, богата структура.
Васина торта је више од дезерта – она је део породичне историје, традиције и топлине дома. Припремите је и ви, и унесите у своју кухињу укус прошлих времена и причу која се и данас препричава са истом емоцијом.