МИМОЗА САЛАТА као богата СЛАНА ТОРТА: Кремаста, неодољива и лака за припрему, предјело које сви обожавају и без којег нема свечане ни славске трпезе
Ова мимоза салата изгледа као права слана торта – слојевита, богата и невероватно кремаста! Припрема се брзо, а на свакој трпези постаје главна звезда јер спаја освежавајуће укусе јаја, поврћа и мајонеза у савршен склад. Идеалан је избор за славе, празнике и породична окупљања када желите да сервирате нешто што сви воле.
Мимоза салата је прави класик који никада не излази из моде. Иако је једноставна, њен изглед и укус увек освоје све госте. Назив је добила по мимози – цвету који симболизује нежност, баш као што су и њени слојеви меки и лагани.
У овој верзији, мимоза салата се припрема као слана торта – атрактивно, декоративно и без превише труда. Можете је спремити дан раније, јер што дуже одстоји, то постаје сочнија и укуснија. На славама и празничним трпезама готово да нема домаћинства без овог прелепог јела које осваја и изгледом и укусом.
Састојци
700 г кромпира
400 г шаргарепе
300 г шунке
300 г сира трапист, гауда или неки други полутврди сир
200 г киселих краставаца
6 јаја
180 г мајонезе
180 г киселе павлаке
со, бибер
Украшавање:
исецкани першин
Припрема
Скувати кромпир у кори (кувати око 45 минута), огуљену шаргарепу (кувати 20-ак минута) и јаја (кувати такође 20 минута).
Кромпир и јаја огулити и оставити да се охладе на собну температуру, као и шаргарепу.
Кромпир, шаргарепу, шунку и киселе краставце изрендати на велико ренде.
Сир нарендати на ситно ренде.
Опрезно одвојити жуманце од беланаца па их нарендати на ситно ренде.
У посуди помешати мајонез с киселом павлаком и добро измешати.
Затим сву количину пребацити у врећицу за украшавање колача.
Салату слагати у калуп за торте обима 26 центиметара или неку већу дубљу посуду.
Ивице калупа премазати уљем.
На дно се ставља нарендани кромпир који треба утиснути чашом.
Посолити и побиберити, па у танком слоју нанети смесу мајонезе и павлаке.
И њега размазати по целој површини.
Затим иде нарендана шаргарепа.
И њу утиснути с чашом, те посолити и побиберити.
Преко ставити слој мајонезе и павлаке па га размазати.
Следи слој шунке, њено утискивање па сољење и биберење.
Након шунке се ставља сир, утискује, соли и бибера, па премазује с мајонезом и павлаком.
Следи слој киселих краставаца, утискивање, сољење, биберење и премазивање мајонезом и павлаком.
Након киселих краставаца иде слој беланаца.
Распоредити их по целом калупу, посолити и побиберити.
Сада иде задњи слој мајонезе и павлаке.
На врх посложити жуманца.
За украшавање исецкати свежи першун па га посути по рубу торте преко жуманаца.
Салату охладити барем 4 сата пре послуживања.