Најбољи рецепт за АЈВАР ОД ТИКВИЦА: Кремаст, сочан и савршен за мазање на хлеб - идеална зимница коју ћете обожавати
Ако волите ајвар, али желите нешто лаганије и кремастије, ајвар од тиквица је прави избор! Лако се припрема, сочан је, савршен за мазање на хлеб и идеалан за зимницу. Овај рецепт ће вас одушевити једноставношћу и богатим укусом.
Ајвар од тиквица постаје све популарнији као здравија и лаганија верзија традиционалног ајвара. Његова предност је што се припрема брзо, од поврћа које је доступно током целе сезоне, а резултат је кремаст и сочан намаз који обогаћује сваку зимницу. Тиквице у комбинацији са паприком, парадајзом и зачинима дају невероватан укус, док је текстура савршена за мазање на свеж хлеб, погачу или уз месо и сиреве.
Овај рецепт је једноставан, проверен и идеалан за све који желе укусну и здраву зимницу без превише компликација. Једном када га пробате, постаћете сигурни да ће ајвар од тиквица постати неизоставан део ваше кухиње сваке зиме.
Састојци:
1 кг очишћених тиквица
300 г црног лука
250 г шаргарепе
70 мл биљног уља
80 г парадајз-пиреа (концентроване пасте)
1 кашичица соли
1 супена кашика шећера
1/4 кашичице млевеног црног бибера
1/2 кашичице млевеног белог лука (или 2 чена)
1/3 кашичице млевеног коријандера
1 супена кашика сирћета
Начин припреме кроз кораке:
Тиквице ољуштите и исеците на коцкице. Црни лук ситно насецкајте, а шаргарепу изрендајте или исеците на танке колутове.
У дубљој шерпи загрејте уље, па додајте црни лук и шаргарепу. Динстајте 5–7 минута, док поврће не омекша и замирише.
Убаците насечене тиквице и наставите да динстате уз повремено мешање док не пусте воду и не омекшају (око 15 минута). Додајте парадајз-пире, со, шећер, бели лук, бибер и коријандер. Налијте мало воде по потреби (око 100 мл) и кувајте на тихој ватри још 30–40 минута, повремено мешајући, док смеса не постане густа и сјајна.
Када је све кувано, измиксајте смесу штапним миксером или у блендеру до жељене текстуре. Вратите у шерпу, додајте сирће и кувајте још 5 минута да се све сједини.
Врућ ајвар сипајте у стерилне тегле, добро затворите и окрените наопачке 5–10 минута. Оставите да се охлади и чувајте на тамном и хладном месту.