НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА КОХ, брз старински колач који буди носталгију - само се умути, испече и прелије млеком! Сочан слаткиш који нас враћа у детињство
У временима када су посластице биле једноставне, али неодољиво укусне, једно јело заузимало је посебно место на трпезама наших бака, а то је кох.
Овај традиционални колач, који се прави од тек неколико основних састојака, одише носталгијом и призива успомене из детињства, када су куће мирисале на млеко, ванилу и домаћу топлину.
Рецепт за ову старинску посластицу пренео се генерацијама, а његова једноставност остаје вечна тајна његове посебности.
Шећер, јаја, гриз и млеко спојени у неодољиво сочан и лаган колач многи и данас сматрају бољом посластицом од било којег савременог десерта, па чак и од сладоледа у врелим летњим данима.
Мирис тек печеног коха, преливање топлим млеком и његово нежно упијање у златну кору чине ову посластицу малим чудом домаће кухиње.
Састојци
5 јаја
5 кашика брашна
5 кашика гриза
5 кашика шећера
1 кесица ванилин шећера
око 800 мл млека
Начин припреме
Беланца умутите у чврст снег са прстохватом соли. Жуманца пенасто умутите са шећером и ванилин шећером, затим додајте гриз и претходно просејано брашно. Спојите обе смесе пажљиво, лаганим покретима шпатуле, пазећи да се сачува ваздушност.
Смесу сипајте у подмазану ватросталну посуду и пеците у претходно загрејаној рерни на 180 степени, док површина не поприми златну боју. Врућ колач одмах прелијте топлим млеком, а затим оставите да се охлади и упије сав прелив.
Кох се послужује потпуно расхлађен, када постигне савршену сочност.