Најхрскавији кромпир из рерне са кукурузним брашном: Златно-печени, мекани изнутра, савршено хрскави споља - здравији од прженог и готови без капи уља
Ако волите хрскави кромпир који пуцкета под зубима, а да при томе не буде натопљен уљем, овај рецепт ће вас одушевити. Тајна је у кукурузном брашну и зачинима који кромпиру дају посебну арому и савршену корицу. Брзо, једноставно и здравије – идеално јело за сваки сто.
Класичан помфрит многи обожавају, али га избегавају због велике количине уља и нездравих масти. Зато је печени кромпир из рерне најбоља алтернатива. Посебно када га уваљате у кукурузно брашно, које му даје невероватну хрскавост споља, док унутрашњост остаје мекана и сочна. Овај рецепт је савршен за ручак, вечеру или као прилог месу и риби, а толико је укусан да га можете јести и самог, са чашом јогурта или салатом.
Потребни састојци:
- кромпир
- кукурузно брашно
- маслиново уље
- вегета (или суви биљни зачин)
- оригано
- млевени бели лук
- со
- млевена црвена паприка
Припрема:
Кромпир добро оперите, ољуштите и исеците на танке штапиће или кришке, по жељи.
У већој чинији кромпир посолите, па додајте вегету, оригано, бели лук у праху и млевену паприку.
Прелијте са мало маслиновог уља и добро промешајте да сваки комад кромпира упије зачине.
Додајте 2–3 кашике кукурузног брашна и опет промешајте – брашно ће направити танку облогу која током печења постаје предивно хрскава.
Сложите кромпир на плех обложен папиром за печење, у једном слоју.
Пеците у унапред загрејаној рерни на 220°Ц око 35–40 минута, уз једно окретање на пола печења, док не постане златно-смеђ и хрскав.
Савети:
Ако волите пикантније, додајте мало љуте млевене паприке.
За додатну арому, поспите кромпир свежим першуном након печења.
Послужите уз домаћи сос од павлаке или кечап – биће права гозба.