Најмекши посни колач од гриза: Спрема се пребрзо, мекан је као душа - Плех ће нестати зачас
Овај једноставан, а изузетно укусан посни колач савршен је уз шољу чаја или кафе, а захваљујући својој ароматичној мешавини кокоса и благе воћне сласти, лако ће се допасти и онима који иначе не практикују посну исхрану.
Без обзира на то да ли строго поштујете Божићни пост или једноставно волите лаганије, посне укусе, ова посна посластица је дезерт који би свакако требало да се нађе на вашој трпези.
Посни колачи могу бити једнако богати, мирисни и примамљиви као и они припремљени са јајима, млеком, маргарином или шлагом, а овај рецепт то савршено доказује.
Реч је о једноставном, старинском колачу који се припрема брзо, од свега неколико састојака, а притом има онај неодољиви домаћи шмек због кога ћете му се стално враћати. Уместо класичног шећера, заслађује се џемом по избору или медом, који не само да спајају састојке, већ дају и богат, очаравајући мирис и арому која осваја на први залогај.
Овај рецепт потиче из старих кувара наших бака и вреди га пробати макар једном – а када то учините, лако је могуће да ће постати део ваше сталне посне колекције. Уједно је и врло захвалан за експериментисање, посебно што се тиче густине теста, па га можете прилагодити свом укусу и жељеној мекоћи.
Посни колач са гризом и кокосом
Састојци:
3 кашике џема или меда
240 г брашна
240 г гриза
350 мл уља
1 кесица соде бикарбоне
400 мл воде
6 кашика кокосовог брашна
Припрема:
У већој посуди сједините воду и уље, па уз стално мешање постепено додајте брашно и гриз.
Додајте кесицу соде бикарбоне и добро промешајте. Ако вам се чини да је тесто прегусто, додајте неколико кашика хладне воде. Уколико је, пак, преретко, додајте још мало брашна док не добијете жељену текстуру.
У смесу умешајте 3 кашике кокосовог брашна.
Додајте џем или мед и сједините све у равномерну, глатку масу.
Добијену смесу излијте у плех обложен пек-папиром и равномерно распоредите.
Пеците око 30 минута у рерни претходно загрејаној на 200°Ц. Да проверите да ли је колач готов, забодите чачкалицу у средину – ако изађе чиста, печење је завршено.
Када се колач прохлади, поспите преостале 3 кашике кокосовог брашна преко површине.
Овај једноставан, а изузетно укусан посни колач савршен је уз шољу чаја или кафе, а захваљујући својој ароматичној мешавини кокоса и благе воћне сласти, лако ће се допасти и онима који иначе не практикују посну исхрану.