Najmekši posni kolač od griza: Sprema se prebrzo, mekan je kao duša - Pleh će nestati začas
Ovaj jednostavan, a izuzetno ukusan posni kolač savršen je uz šolju čaja ili kafe, a zahvaljujući svojoj aromatičnoj mešavini kokosa i blage voćne slasti, lako će se dopasti i onima koji inače ne praktikuju posnu ishranu.
Bez obzira na to da li strogo poštujete Božićni post ili jednostavno volite laganije, posne ukuse, ova posna poslastica je dezert koji bi svakako trebalo da se nađe na vašoj trpezi.
Posni kolači mogu biti jednako bogati, mirisni i primamljivi kao i oni pripremljeni sa jajima, mlekom, margarinom ili šlagom, a ovaj recept to savršeno dokazuje.
Reč je o jednostavnom, starinskom kolaču koji se priprema brzo, od svega nekoliko sastojaka, a pritom ima onaj neodoljivi domaći šmek zbog koga ćete mu se stalno vraćati. Umesto klasičnog šećera, zaslađuje se džemom po izboru ili medom, koji ne samo da spajaju sastojke, već daju i bogat, očaravajući miris i aromu koja osvaja na prvi zalogaj.
Ovaj recept potiče iz starih kuvara naših baka i vredi ga probati makar jednom – a kada to učinite, lako je moguće da će postati deo vaše stalne posne kolekcije. Ujedno je i vrlo zahvalan za eksperimentisanje, posebno što se tiče gustine testa, pa ga možete prilagoditi svom ukusu i željenoj mekoći.
Posni kolač sa grizom i kokosom
Sastojci:
3 kašike džema ili meda
240 g brašna
240 g griza
350 ml ulja
1 kesica sode bikarbone
400 ml vode
6 kašika kokosovog brašna
Priprema:
U većoj posudi sjedinite vodu i ulje, pa uz stalno mešanje postepeno dodajte brašno i griz.
Dodajte kesicu sode bikarbone i dobro promešajte. Ako vam se čini da je testo pregusto, dodajte nekoliko kašika hladne vode. Ukoliko je, pak, preretko, dodajte još malo brašna dok ne dobijete željenu teksturu.
U smesu umešajte 3 kašike kokosovog brašna.
Dodajte džem ili med i sjedinite sve u ravnomernu, glatku masu.
Dobijenu smesu izlijte u pleh obložen pek-papirom i ravnomerno rasporedite.
Pecite oko 30 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 200°C. Da proverite da li je kolač gotov, zabodite čačkalicu u sredinu – ako izađe čista, pečenje je završeno.
Kada se kolač prohladi, pospite preostale 3 kašike kokosovog brašna preko površine.
Ovaj jednostavan, a izuzetno ukusan posni kolač savršen je uz šolju čaja ili kafe, a zahvaljujući svojoj aromatičnoj mešavini kokosa i blage voćne slasti, lako će se dopasti i onima koji inače ne praktikuju posnu ishranu.