Направите најлепши СЛАВСКИ КОЛАЧ за Свету Петку! Детаљно објашњено, корак по корак - успева баш свима, па и почетницима
Када једном усавршите прављење славског колача, више за вас неће бити препреке. Испробајте ову варијанту која је најједноставнија и најукуснија:
Света Петка је шеста крсна слава по бројности у Србији, а верници је славе 27. октобра по новом, грегоријанском календару. Света Петка, или Преподобна мати Параскева, заштитница је жена, болесних и сиромашних, а у народу је поштована и као заштитница многих породица и као заштитница кућног огњишта.
Прославља се уз традиционалну трпезу, мирис тамјана и – неизоставни славски колач. Ова света погача није само украс славске трпезе, већ и духовни симбол дома, породице и благослова. Ако сте ове године домаћин или желите да некоме поклоните ручно прављени славски колач, не брините – чак и ако сте почетник, уз овај рецепт успећете без грешке!
Састојци:
25 г свежег квасца
1 кашика шећера
250 мл млека
1 кашичица соли
1 јаје
1 беланце (жуманце оставити за премазивање)
2 кашике павлаке
2 кашике уља
600–650 г брашна (тип 500)
60 г путера или маргарина (отопљен, за премазивање између слојева)
Сусам или лан за посипање (опционо)
Не заборавите да додате у Свете водице.
Припрема:
Активирање квасца
У млаком млеку растворите квасац са кашиком шећера. Оставите 10 минута да запени.
Замесите тесто
У ванглу ставите јаје, беланце, павлаку, уље, со и надошли квасац. Постепено додајте брашно и месите док не добијете мекано, еластично тесто. Покријте крпом и оставите да нарасте 45–60 минута.
Обликовање
Надошло тесто поделите на 4 лоптице. Сваку лоптицу развијте у кору, премажите отопљеним путером и слажите једну преко друге. На крају све заједно увијте у ролат и обликујте погачу – можете правити облик пужа, плетеницу или класичну погачу са зарезима.
Укалупите и пустите да нарасте
Погачу ставите у подмазан калуп или плех, покријте и оставите да нарасте још 20–30 минута.
Премазивање и печење
Премажите је умућеним жуманцетом, поспите сусамом ако волите и пеците у унапред загрејаној рерни на 180–190°Ц око 30–35 минута, док не порумени.
Савети:
Ако желите додатни сјај – одмах по вађењу из рерне, премажите погачу танким слојем путера.
Украсите тесто пре печења славским симболима (крст, клас, грозд) од истог теста.
Ова мрсна славска погача ће бити звезда ваше славске трпезе – мекана, мирисна и савршено укусна. Направите је са љубављу и поделите са најмилијима.