Пица ролат готов за пола сата - овако га праве Италијани, а ваши најмилији ће га појести у трену: Мекан и сочан
Спремите га брзо и лако.
27.09.2025.
20:23
Коментари (0)
Ако ти треба брза и сочна вечера коју ће сви укућани појести без речи (осим „mmmm“), Стромболи је пун погодак.
Замисли тесто као за пицу, пуњено топљеним сиром, саламом и парадајзом, све уролано као ролат и печено до златне корице. Права вечера – топао, мекан, мирисан… а изгледа као да си провела сате у кухињи (а ниси!).
Састојци:
- 500 г теста за пицу (може и куповно)
- 200 г моцареле (или било ког сира који се лепо топи)
- 150 г суве саламе (кулен, печеница, што волиш)
- 2 зрела парадајза (или 3 кашике парадајз соса)
- 1 кашика маслиновог уља
- Оригано и босиљак – по укусу
- 1 јаје – за премазивање
Како се прави:
- Тесто у акцију:
На побрашњеној површини развуци тесто у правоугаоник. Ако користиш куповно тесто, само га остави 10 минута на собној температури да омекша пре развлачења. - Сложи укус:
Премажи тесто парадајз сосом (или стави танке колутове парадајза).
Поређај саламу и поспи наренданим сиром.
Додај оригано и босиљак – они дају онај прави италијански шмек. - Ролат фаза:
Пажљиво уролај тесто као штрудлу. Затвори крајеве да се фил не разлива.
Пребаци ролат на плех обложен папиром за печење. - Премаз и печење:
Умути јаје и премажи ролат да добије дивну златну боју.
Стави у рерну загрејану на 200°Ц и пеци 25–30 минута, док корица не постане хрскава и златна. - Мало стрпљења:
Оставите Стромболи 5 минута да се прохлади (ако издржиш да не пробаш одмах!), па сеци на кришке и послужи.
Мали савети:
Можеш додати и поврће – паприку, печурке, маслине…
Ако правиш за друштво – одлично се сече на залогајчиће!
Савршен је и хладан, па може ићи у lunch box или на пикник.