Посна ЦАРСКА ПИТА брзо се прави, а изузетно је здрава и укусна - Ако је овако припремите, остаће свежа и мека данима
Уколико до сада нисте пробали да направите посну царску питу, рецепт који вам доносимо постаће вам један од омиљених.
Посна царска пита је право откриће за све који желе уживати у богатом укусу, а притом остати верни посним обичајима. Овај једноставан, али укусан рецепт омогућава вам да уживате у здравој и лаганој посластици која се прави брзо, без потребе за компликованим припремама.
Оно што је посебно код ове пите је то што, чак и након неколико дана, остаје мекана и свежа, што је чини идеалним избором за све оне који желе практичан и укусан оброк или ужину. Са само неколико састојака, можете створити право чудо у кухињи, а укус и мирис ове пите засигурно ће освојити све чланове породице. Ако волите посне специјалитете који су и здрави и пуни укуса, ова пита ће постати прави фаворит у вашем дому.
Састојци:
3 шољице обичног белог брашна
3 шољице кукурузног брашна
кесица прашка за пециво
3 шољице киселе воде
3 шољице уља
3 кисела краставчића
1 шаргарепа из туршије
2 паприке из туршије
150 г биљног качкаваља
пола кафене кашичице соли
оригано или босиљак (опционо)
чери парадајз за декорацију (опционо)
Припрема:
У чинију сипајте обично бело брашно, кукурузно брашно и прашак за пециво. Краставчиће и шаргарепу изрендајте, а паприку исецкајте на ситне коцкице, па додајте смеси. Потом улијте киселу воду и уље, посолите и додајте 100 грама биљног качкаваља исецканог на коцкице. Варјачом добро измутите све састојке док смеса не постане компактна.
Сипајте смесу у силиконске калупе, преко припремљене смесе поспите преосталих 50 грама качкаваља који сте претходно ситно изрендали, одозго додајте оригано или осушени босиљак, па ставите у рерну загрејану на 200 степени и пеците двадесетак минута.
Захваљујући уљу царска пита ће бити ваздушаста, а током печења коцкице биљног качкаваља ће се растопити, па ће пита имати неодољив укус. Качкаваљ на горњем слоју пите ће се такође растопити и створити дивну корицу која чува свежину унутар пите.
Овако спремљену посну царску питу можете да служите док је топла, али и кад се сасвим охлади као део предјела, уз додатно исецкане коцкице биљног качкаваља и чери парадајз.