ПОСНА ГИБАНИЦА око које се отимају и они које не посте - Свакоме успева, а тајна је у томе да јаја замените са 2 састојка
Омиљену српску питу - гибаницу - направите у посној верзији.
Када помислимо на гибаницу, вероватно замишљамо сочне слојеве теста, богат фил и предивну, златну корицу која се топи у устима. Но, шта ако вам кажемо да постоји верзија овог омиљеног јела која је посна, али ни по чему не заостаје за класичном?
Ова посна гибаница је толико укусна да ће се око ње отимати и они који не посте! Тајна је у једноставним, али магичним састојцима – две посебне замена за јаја која чине да гибаница буде савршено сочна и издашна, а нико неће приметити разлику.
Свакоме ко је пробао, ова гибаница је постала незаобилазна, без обзира на то да ли је посни период или не. А тајна њеног савршенства крије се у само два састојка – и обећавамо да неће бити компромиса ни у укусу ни у текстури.
Ако желите да изненадите своје укућане или госте и понудите им нешто што ће их оставити без речи, посна гибаница је прави избор.
Фил/Прелив:
• 1 и по чаша киселе воде (око 300мл)
• 2/3 чаше уља
• 2-3 кашике кукурузног брашна
• 2 кашике пшеничног гриза
• 1 кашичица соли
• ½ кашичице куркуме
• 1 прашак за пециво
• крем сир од сунцокрета (рецепт испод)
Крем намаз од сунцокрета:
• 200гр сировог сунцокрета (може и мање)
• 50гр индијског ораха
• 1 кашичица соли
• 2 чена белог лука
• сок од 1-2 лимуна
• око 150мл воде
• бибер по жељи
Додатни састојци:
• 500гр кора за питу
• 30гр сусама
• мало уља 2-3 кашике
Припрема