POSNA GIBANICA oko koje se otimaju i oni koje ne poste - Svakome uspeva, a tajna je u tome da jaja zamenite sa 2 sastojka
Omiljenu srpsku pitu - gibanicu - napravite u posnoj verziji.
Kada pomislimo na gibanicu, verovatno zamišljamo sočne slojeve testa, bogat fil i predivnu, zlatnu koricu koja se topi u ustima. No, šta ako vam kažemo da postoji verzija ovog omiljenog jela koja je posna, ali ni po čemu ne zaostaje za klasičnom?
Ova posna gibanica je toliko ukusna da će se oko nje otimati i oni koji ne poste! Tajna je u jednostavnim, ali magičnim sastojcima – dve posebne zamena za jaja koja čine da gibanica bude savršeno sočna i izdašna, a niko neće primetiti razliku.
Svakome ko je probao, ova gibanica je postala nezaobilazna, bez obzira na to da li je posni period ili ne. A tajna njenog savršenstva krije se u samo dva sastojka – i obećavamo da neće biti kompromisa ni u ukusu ni u teksturi.
Ako želite da iznenadite svoje ukućane ili goste i ponudite im nešto što će ih ostaviti bez reči, posna gibanica je pravi izbor.
Fil/Preliv:
• 1 i po čaša kisele vode (oko 300ml)
• 2/3 čaše ulja
• 2-3 kašike kukuruznog brašna
• 2 kašike pšeničnog griza
• 1 kašičica soli
• ½ kašičice kurkume
• 1 prašak za pecivo
• krem sir od suncokreta (recept ispod)
Krem namaz od suncokreta:
• 200gr sirovog suncokreta (može i manje)
• 50gr indijskog oraha
• 1 kašičica soli
• 2 čena belog luka
• sok od 1-2 limuna
• oko 150ml vode
• biber po želji
Dodatni sastojci:
• 500gr kora za pitu
• 30gr susama
• malo ulja 2-3 kašike
Priprema