Посни СЛАВСКИ КОЛАЧ Луне Ђогани: Ево како да га направите као она - нежан, мекан, мирисан и савршен за славску трпезу
У дому Миљковић–Ђогани недавно је обележена крсна слава Свети Алимпије, а Луна Ђогани ове године посебно се потрудила да засија у улози домаћице. Први пут је сама умесила славски посни колач, поносно га фотографисала и поделила својим пратиоцима, уз обећање да ће ускоро открити све детаље припреме.
Слава Свети Алимпије у дому Луне Ђогани и Марка Миљковића протекла је у топлој, породичној атмосфери, а Луна је одлучила да ове године преузме једну од најлепших, али и најодговорнијих улога – да сама припреми славски колач. Пре него што је упаљена славска свећа и пре него што су стигли гости, Луна је искористила тренутак да забележи свој успех: лепо украшен, мирисан посни колач који је направила потпуно сама.
„Морам да се похвалим да сам први пут сама направила славски колач,“ поручила је Луна, додајући да ће ускоро поделити и детаљан рецепт. До тада, њен труд, посвећеност и жеља да све уради како треба привукли су огромну пажњу јавности и покренули питање - како направити славски колач баш попут њеног?
Како направити посни славски колач: Да би успео важна је једна ствар
Састојци:
500 г глатког брашна
250 мл млаке воде
7 г сувог квасца (или 20 г свежег)
2 кашике шећера
1 кашичица соли
4–5 кашика уља
100 г ораха или сувог воћа (по жељи за фил)
Припрема:
Припрема квасца: У мањој посуди помешати млаку воду, шећер и квасац. Оставити 10–15 минута да се активира и запени.
Месање теста: У већој чинији помешати брашно и со. Додати уље и надошли квасац, па замесити мекано, еластично тесто. Покрити крпом и оставити да нарасте око 45 минута до сат времена, док се волумен не удвостручи.
Обликовање погаче: Након што је тесто нарасло, обликовати га у округлу погачу. По жељи се може направити мала удубљења или резови на врху, а у средину ставити мало ораха или сувог воћа.
Печење: Погачу премазати уљем и пећи у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 30–40 минута, док не добије златно-смеђу боју.
Декорација: По жељи, посна погача се може посути сецканим орасима или благо прелити сирупом од меда и воде, чиме добија светлуцави, свечани изглед.
Савети:
Тесто је мекано и податно, па при обликовању пазити да се не растргне.
За богатију традицију, погача се може украсити симболичним орнаментима, као што су крстићи или спирале на врху, који се праве оштрим ножићем или виљушком.
Посна славска погача је идеална за служење уз вино или ракију на сам дан славе, али и за касније доручке и ужине