Ако тражите једноставан, а савршено сочан посни колач, ова баклава је прави избор. Идеална је за време поста, али и за све оне који воле класичне посластице у нешто лаганијој варијанти.
Спој ораха, чоколаде и гриза даје богат укус, док се припрема не разликује много од традиционалне баклаве – резултат је десерт који осваја већ на први залогај.
Посна баклава са чоколадом и орасима – рецепт који увек успева
Потребни састојци:
-
посне коре за баклаву
-
100 г посне чоколаде
-
100 г гриза
-
200 г млевених ораха
-
250 г посног маргарина
За прелив:
-
500 г шећера
-
4 дл воде
-
3 кесице ванилин шећера
-
сок од пола лимуна
Припрема:
Први корак је припрема прелива, јер је важно да он буде потпуно хладан када се баклава испече. У шерпу сипајте воду, додајте шећер, ванилин шећер и сок од лимуна. Ставите на средњу ватру и оставите да проври. Када прелив почне да кључа, кувајте још 3 до 4 минута, а затим склоните са шпорета и оставите да се потпуно охлади.
Док се прелив хлади, припремите фил. У већој чинији сједините млевене орахе, гриз и изрендану посну чоколаду. Све састојке добро промешајте како би се равномерно сјединили и добили богату, уједначену смесу.
Коре за баклаву раздвојте и припремите за слагање. Ређајте по три коре једну на другу, затим их пресавијте на пола. На крајеве кора ставите по три кашике фила, па почните да их увијате, увек крећући од стране на којој се налази фил. Умотане баклаве пажљиво ређајте у плех, једну поред друге.
Када попуните плех, баклаву исеците на једнаке делове. Посни маргарин отопите и равномерно прелијте преко баклаве, водећи рачуна да сваки комад добије довољно масноће. Плех ставите у претходно загрејану рерну и пеците око 20 минута на 200 степени, односно док баклава не добије лепу златно-жуту боју.
Чим баклава изађе из рерне, још врелу је прелијте потпуно охлађеним преливом. Не брините ако вам се учини да баклава „плива“ у сирупу – током хлађења ће упити сав прелив и постати изузетно сочна.
Савети за савршену баклаву:
-
Баклаву оставите неколико сати, а најбоље преко ноћи, да би се сви укуси сјединили.
-
Послужите је уз кафу или чај, јер се тада њен богат укус најлепше осећа.
-
Може се чувати неколико дана, а остаје сочна као тек печена.
Ова посна баклава је доказ да и без млечних производа и јаја можете добити прави празник укуса, савршен за сваку прилику.