Posni SLAVSKI KOLAČ Lune Đogani: Evo kako da ga napravite kao ona - nežan, mekan, mirisan i savršen za slavsku trpezu
U domu Miljković–Đogani nedavno je obeležena krsna slava Sveti Alimpije, a Luna Đogani ove godine posebno se potrudila da zasija u ulozi domaćice. Prvi put je sama umesila slavski posni kolač, ponosno ga fotografisala i podelila svojim pratiocima, uz obećanje da će uskoro otkriti sve detalje pripreme.
Slava Sveti Alimpije u domu Lune Đogani i Marka Miljkovića protekla je u toploj, porodičnoj atmosferi, a Luna je odlučila da ove godine preuzme jednu od najlepših, ali i najodgovornijih uloga – da sama pripremi slavski kolač. Pre nego što je upaljena slavska sveća i pre nego što su stigli gosti, Luna je iskoristila trenutak da zabeleži svoj uspeh: lepo ukrašen, mirisan posni kolač koji je napravila potpuno sama.
„Moram da se pohvalim da sam prvi put sama napravila slavski kolač,“ poručila je Luna, dodajući da će uskoro podeliti i detaljan recept. Do tada, njen trud, posvećenost i želja da sve uradi kako treba privukli su ogromnu pažnju javnosti i pokrenuli pitanje - kako napraviti slavski kolač baš poput njenog?
Kako napraviti posni slavski kolač: Da bi uspeo važna je jedna stvar
Sastojci:
500 g glatkog brašna
250 ml mlake vode
7 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
2 kašike šećera
1 kašičica soli
4–5 kašika ulja
100 g oraha ili suvog voća (po želji za fil)
Priprema:
Priprema kvasca: U manjoj posudi pomešati mlaku vodu, šećer i kvasac. Ostaviti 10–15 minuta da se aktivira i zapeni.
Mesanje testa: U većoj činiji pomešati brašno i so. Dodati ulje i nadošli kvasac, pa zamesiti mekano, elastično testo. Pokriti krpom i ostaviti da naraste oko 45 minuta do sat vremena, dok se volumen ne udvostruči.
Oblikovanje pogače: Nakon što je testo naraslo, oblikovati ga u okruglu pogaču. Po želji se može napraviti mala udubljenja ili rezovi na vrhu, a u sredinu staviti malo oraha ili suvog voća.
Pečenje: Pogaču premazati uljem i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Dekoracija: Po želji, posna pogača se može posuti seckanim orasima ili blago preliti sirupom od meda i vode, čime dobija svetlucavi, svečani izgled.
Saveti:
Testo je mekano i podatno, pa pri oblikovanju paziti da se ne rastrgne.
Za bogatiju tradiciju, pogača se može ukrasiti simboličnim ornamentima, kao što su krstići ili spirale na vrhu, koji se prave oštrim nožićem ili viljuškom.
Posna slavska pogača je idealna za služenje uz vino ili rakiju na sam dan slave, ali i za kasnije doručke i užine