РИБА НА ПАРИ уместо пржења у уљу савршена за дане ПОСТА и славску трпезу - Јосипа Лисац открила трик за најздравију припрему
Риба печена на пари је врло укусна и здрава!
Вирални снимак у којем легендарна певачица Јосипа Лисац прича како радо кува, а посебан специјалитет јој је "штука у шлагу" насмејала је многе. Међутим, ако сте помислили да се она то само нашалила и да такав рецепт не постоји, грдно сте се преварили.
Штука је изузетно укусна, а овако можете припремити и било коју другу рибу. Реч је о печењу на пари, а сви они који немају парну рерну могу да се послуже и врло једноставним триком.
У дубљи плех ставите неколико комада сецканог коренастог поврћа - шаргарепе, першуна, пашканата и додајте неколико коцкица путера. Наспите воде и сипајте мало белог вина. Очишћену рибу посолите, побиберите и ставите на решетку, па решетку ставите преко плеха.
Пеците у рерни око пола сата, на температури од око 180Ц степени. За то време, припремите сос. На мало путера, издинстајте ситан лук, влашац или млади лук, доливајући процеђен сок од печења рибе.
Кад се лук упржи, додајте пар кашика брашна и пржите да побели, па склоните са ватре и полако доливајте павлаку за шлаг. Враћајте на ринглу само да се сос благо укува, не дозволите да превише ври.
Зачините по укусу, прелијте комаде рибе и украсите першуном.
Србија Данас/Лепа и срећна/Пренела Ј.Ш.