Спремите КОМПОТ по овој рецептури и нестаће са трпезе моментално: Лако се прави, мирише прелепо - Гурмански рај
Компот је доказ да једноставне ствари понекад могу пружити највише уживања.
Ако постоји мирис који буди сећања на детињство, онда је то онај када се у кухињи крчка домаћи компот. Било да га служите топао, охлађен или као освежење после обилног ручка, компот је десерт који никада не излази из моде.
Доносимо вам три проверена рецепта – компот од бресака и јабука, компот од дуња и компот од крушака.
Компот од бресака и јабука – слатки спој лета и јесени
Састојци:
4 брескве
3 јабуке
150 г шећера
1 кесица ванилин шећера
1 л воде
сок од пола лимуна
Припрема:
Ољуштите брескве и јабуке, па исеците на коцке. Ставите их у шерпу, додајте шећер, ванилин шећер и лимунов сок. Прелијте литром воде и пустите да се кува док воће не омекша, али да се не распадне. Послужите топло или охлађено – мирис и укус ће вас подсетити на детињство код баке.
Компот од дуња – јесења класика која мирише на топлину дома
Састојци:
4 дуње
200 г шећера
1 кашичица цимета
1 л воде
неколико каранфилића (по жељи)
Припрема:
Дуње очистите и исеците на коцке или танке кришке. Ставите у шерпу са водом, шећером и зачинима. Кувајте 20–25 минута док дуње не пусте свој препознатљив мирис и постану меке. Компот ће добити дивну златну боју и арому којом се ретко који десерт може похвалити.
Компот од крушака – нежан и освежавајући десерт
Састојци:
5 крушака
120 г шећера
1 ванилин шећер
корица једног лимуна
1 л воде
Припрема:
Крушке ољуштите, исеците на половине или четвртине, па очистите семенке. У шерпу сипајте воду, шећер, ванилин шећер и лимунову корицу. Када проври, додајте крушке и кувајте 15–20 минута. Овај компот је лаган, нежан и савршен уз колаче или као самосталан десерт.
Било да бирате сочне брескве, мирисне дуње или нежне крушке, сваки од ових компота донеће вам топлоту дома и укус традиције. Компот је доказ да једноставне ствари понекад могу пружити највише уживања.