РУСКИ РЕЦЕПТ за ЉУТЕНИЦУ је невероватно лак и НЕМА ТЕОРИЈЕ ДА ВАМ НЕ УСПЕ: Прави се УЛТРА БРЗО, траје целу зиму и врхунског је укуса
Руски рецепт за љутеницу укључује комбинацију слатких и љутих паприка, белог лука, уља и сирћета
Поред ајвара, на репертоару зимнице често је и љутеница – радо је једемо и увек је добро имати је на трпези јер оброцима даје посебан шмек, посебно за љубитеље пикантног.
За разлику од ајавара, љутеница се далеко лакше и брже припрема, а ми вам доносимо проверени руски рецепт. Када је зимница у питању, кажу да му нема равног.
Љутеница на руски начин
Потребно је:
4 црвене слатке паприке
2 веће главице белог лука
4 љуте црвене паприке
250 мл биљног уља
250 мл воде
кашичица соли
70 грама шећера
2 кашике јабуковог сирћета (од 6 %)
Припрема:
Плех обложите алуминисјком фолијом, а фолију потом премажите маслиновим или сунцокретовим уљем.
Слатку паприку очистите од семенки, исеците на тракице, а потом их наређајте у припремљен плех обложен фолијом па их и одозго покријте фолијом. Ставите у рерну да се пеку на 200 до 220 степени око пола сата.
Две главице белог лука поделите на ченове, а потом сваки очистите. Исеците љуте паприке на ситне комаде, али им немојте склањати семенке.
Очишћене ченове и исецкану љуту паприку убаците у блендер и самељите. Смесу додајте у шерпу, успите уље, воду, со и шећер, добро промешајте и ставите на ринглу да ври. Не заборавите да смесу мешате док се крчка.
Када проври, додајте сирће и оставите да ври још минут, два.
У међвремену извадите печене паприке из рерне, ставите их у теглицу и залијте смесом од уља и љутих паприка. Штапићем нежно распоредите смесу тако да обложи све паприке у тегли. Ставите поклопац, окренуте теглу наопако и оставите тако док се не охлади.
Љутеницу чувајте на тамном и хладном месту, а након отварања држите је у фрижидеру.
Србија Данас/Блиц Жена, Стефана Павловић/Пренела Ј.Ш.