Spremite KOMPOT po ovoj recepturi i nestaće sa trpeze momentalno: Lako se pravi, miriše prelepo - Gurmanski raj
Kompot je dokaz da jednostavne stvari ponekad mogu pružiti najviše uživanja.
Ako postoji miris koji budi sećanja na detinjstvo, onda je to onaj kada se u kuhinji krčka domaći kompot. Bilo da ga služite topao, ohlađen ili kao osveženje posle obilnog ručka, kompot je desert koji nikada ne izlazi iz mode.
Donosimo vam tri proverenа recepta – kompot od bresaka i jabuka, kompot od dunja i kompot od krušaka.
Kompot od bresaka i jabuka – slatki spoj leta i jeseni
Sastojci:
4 breskve
3 jabuke
150 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 l vode
sok od pola limuna
Priprema:
Oljuštite breskve i jabuke, pa isecite na kocke. Stavite ih u šerpu, dodajte šećer, vanilin šećer i limunov sok. Prelijte litrom vode i pustite da se kuva dok voće ne omekša, ali da se ne raspadne. Poslužite toplo ili ohlađeno – miris i ukus će vas podsetiti na detinjstvo kod bake.
Kompot od dunja – jesenja klasika koja miriše na toplinu doma
Sastojci:
4 dunje
200 g šećera
1 kašičica cimeta
1 l vode
nekoliko karanfilića (po želji)
Priprema:
Dunje očistite i isecite na kocke ili tanke kriške. Stavite u šerpu sa vodom, šećerom i začinima. Kuvajte 20–25 minuta dok dunje ne puste svoj prepoznatljiv miris i postanu meke. Kompot će dobiti divnu zlatnu boju i aromu kojom se retko koji desert može pohvaliti.
Kompot od krušaka – nežan i osvežavajući desert
Sastojci:
5 krušaka
120 g šećera
1 vanilin šećer
korica jednog limuna
1 l vode
Priprema:
Kruške oljuštite, isecite na polovine ili četvrtine, pa očistite semenke. U šerpu sipajte vodu, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Kada provri, dodajte kruške i kuvajte 15–20 minuta. Ovaj kompot je lagan, nežan i savršen uz kolače ili kao samostalan desert.
Bilo da birate sočne breskve, mirisne dunje ili nežne kruške, svaki od ovih kompota doneće vam toplotu doma i ukus tradicije. Kompot je dokaz da jednostavne stvari ponekad mogu pružiti najviše uživanja.