Старински рецепт за КОХ, заборављени класик домаће кухиње - Брзо се спрема, а укус му је заиста фантастичан
Кох је једноставан, топао и мирисан, као што су биле недеље наших бака, у њему нема луксуза, али има љубави, а то је оно што сваки прави колач мора да има
Постоји колач који не осваја раскошним филовима ни скупим састојцима, већ својом једноставношћу, мекоћом и мирисом који враћа у детињство. То је кох, десерт који се генерацијама спрема у домаћим кухињама широм Србије.
Његова чаролија лежи у споју лагане, прозрачне коре и млека које се нежно упија у сваки залогај. Није ни пресладак, ни тежак - само савршено домаћи. Често се служио недељом, након ручка, док се из кухиње ширио мирис ваниле и карамелисаног млека, али може бити и идеалан десерт уз јутарњу кафу.
Састојци:
8 јаја
8 кашика гриза
8 кашика шећера
6 кашика брашна
За прелив:
1л млека
2 ванил шећера
Припрема:
Одвојите жуманца од беланаца, мискером умутите беланца у снег додавајуци кашику по кашику шећера. Умућеним беланцима додајите жуманце по жуманце, наставите да мутите. Потом додајте гриз те са шпатулом/кашиком/мућкалицом лагано сједините. Брашно додајте и месајте исто као и гриз. Преспите у плех димензија 20*30 ставите пек папир. Пеците на 220ц-15/20мин. Оставите да се колач прохлади, преместите га у већи плех. Преливајте колач са млеком и сећером, оставите да се прохлади те послузите.
Пријатно!