За славу припремите рибу у соли по рецепту Зорице Брунцлик: Требају вам само 3 састојка, а гости ће бити одушевљени
Рецепт Зорице Брунцлик за рибу у соли може се послужити не само током поста, већ и на празничну трпезу или у тренуцима када желите да припремите нешто посебно за своје најближе.
Зорица Брунцлик, велика звезда и легенда домаће музичке сцене, позната је не само по енергији и харизми коју доноси на сцену, већ и по страсти према доброј храни. У кухињи се сналази подједнако сигурно као и под рефлекторима, а међу јелима која најчешће припрема за своје најближе посебно место заузима риба у соли – бранцин спремљен на посебан, здрав и природан начин.
Овај рецепт Зорице Брунцлик последњих година привлачи све више пажње, јер спаја једноставну припрему са врхунским укусом. Без сувишних додатака, а уз максимално очуван квалитет намирница, јело осваја и оне са најистанчанијим гастрономским укусом.
Зорица не крије да потиче из скромне породице, али данас, када живи живот из бајке окружена љубављу и пажњом своје породице, радо ужива у специјалитетима који спајају традицију и луксуз. Њена кулинарска филозофија очигледно одражава једноставност и елеганцију – рецепти које припрема су приступачни, али и софистицирани, савршени за све прилике. Рецепт Зорице Брунцлик за рибу у соли може се послужити не само током поста, већ и на празничну трпезу или у тренуцима када желите да припремите нешто посебно за своје најближе.
Састојци за бранцин у соли
1,5 кг бранцина
2 кг крупне морске соли
1 лимун и 1 поморанџа, исечени на колутове
2 чена белог лука, мало першуна или рузмарина
50 мл течности од конзервисаних леблебија
Припрема
Рибу темељно осушите кухињским убрусом, а изнутра је благо посолите. Напуните је колутовима лимуна и поморанџе, белим луком и зачинским биљем по укусу. Течност из конзервисаних леблебија помешајте са крупном морском сољу док не добијете смесу сличну мокром песку.
У плеху за печење направите подлогу од половине смесе соли дебљине око 1 цм. На њу пажљиво положите рибу, а потом је прекритите остатком соли тако да буде потпуно затворена у заштитном слоју. Пеците у унапред загрејаној рерни на 180–200°Ц око 60 минута. За веће рибе, време печења продужите како би унутрашњост била потпуно печена.
Након печења, пажљиво разбијте кору од соли и очистите рибу, а затим је премажите маслиновим уљем како би додатно засијала. Као идеалан прилог препоручују се кромпир исечен на колутове и блитва сецкана на резанце, зачињена белим луком, маслиновим уљем, лимуновим соком и свежим босиљком. Овај једноставан, али елегантан прилог савршено се слаже са укусом морске рибе, употпуњујући хармонију сваког залогаја.
Рецепт Зорице Брунцлик за рибу у соли прави је доказ да једноставна јела могу бити врхунског укуса. Спој љубави према храни, пажљиво одабраних састојака и медитеранског шарма чини ово јело неодољивим. Пробајте га и уживајте у укусу који ће очарати ваше непце и одушевити све око трпезе.