Тањир посног грашка по рецепту Славице Роквић идеалан је за данашњи ручак: Сочан, преукусан и припрема му је никад бржа
Мајка Николе и Марка Роквића често са пратиоцима дели идеје за оброке који се лако припремају, али остављају снажан утисак на трпези, нарочито у време поста.
Када се једноставна, домаћа кухиња сусретне са даровима природе, настаје јело које мирише на пролеће, шуму и ново рађање. Посни грашак Славице Роквић није само рецепт, већ мали ритуал захвалности природи – обична варива претвара у тањир пун боја, мириса и снаге.
Уз самоникло биље и неколико скромних састојака, овај посни грашак постаје најмириснији доказ да права раскош не долази из луксуза, већ из пажње, знања и љубави према ономе што нам природа великодушно даје.
Посни грашак са самониклим биљем
Састојци:
1 шоља замрзнутог грашка
1 празилук
1 чен белог лука
1 шаргарепа
1 кромпир
Со по укусу
Вода
Самоникло биље за декорацију и арому:
дивља љубичица
мишљакиња
зеље
листови маслачка
Бундевино уље за зачин
Припрема:
Празилук и бели лук ситно исецкати и динстати у мало воде док не омекшају.
Додати шаргарепу и кромпир исецкане на коцкице, динстати неколико минута.
Додати замрзнути грашак, посолити по укусу и налити водом толико да огрезне поврће, али да вариво буде гушће структуре.
Кувати док поврће не омекша.
На крају, пред сервирање, посути свежим самониклим биљем и зачинити бундевиним уљем.
Напомена:
Биље се додаје свеже, да задржи мирис и боју, и даје посебан „пролећни“ шмек јелу.
- Данашњи ручак! Када обичан посни грашак ( најобичнији рецепт: динстати на води празилук и чен белог лука, шаргарепу, кромпир на коцкице и замрзнути грашак, со, налити водом да огрезне да би вариво било гушће структуре ), огрне овај предиван огртач од самониклог, пролећног, колоритног, јестивог биља дивље љубичице, мишљакиње, зеља, листова маслачка... зачињен бундевиним уљем, настаје фантазија гламурозног изгледа, неодољивог укуса који се једном реченицом не може описати. Е, ово је оно што обожавам и у чему уживам. Можда се нећете сложити са мном, јер је превише експериментално и неприхватљиво за ваш укус. Али верујте, једном када пробате, осетићете невероватну снагу имунитета шума, пропланака, вихора, мириса, рађања сунца... Јер са њом, природом, још се нико поредио није. Радујмо се! - написала је Славица у опису рецепта.